Obama propune demilitarizarea Podişului Golan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american vrea să transforme regiunea într-o rezervaţie naturală, denumită Parcul Păcii. Podişul Golan, disputat de Israel şi de Siria, zona unde a avut loc „războiul de şase zile“, ar urma să fie demilitarizat şi deschis atât israelienilor, cât şi sirienilor.

Administraţia preşedintelui american Barack Obama analizează posibilitatea demilitarizării Podişului Golan şi a transformării sale într-o rezervaţie naturală denumită Parcul Păcii, care să fie deschisă vizitatorilor din Israel şi Siria, relatează site-ul de ştiri israelian Walla News, citat de Agerpres.

Proiectul demilitarizării Podişului Golan cuprinde cea mai mare parte a teritoriului acestuia precum şi o parte a Văii Iordanului, inclusiv malul de nord-est al lacului Kineret, la care sirienii vor avea acces direct.

Regiunea demilitarizată se va afla sub supraveghere internaţională, iar evacuarea coloniilor evreieşti de pe Podişul Golan va fi eşalonată de-a lungul unui număr de ani, potrivit propunerii americane.

În schimbul demilitarizării, Siria ar urma să-şi înceteze sprijinul pentru organizaţiile Hezbollah şi Hamas şi să se îndepărteze treptat de Iran. În afară de faptul că reprezintă un punct strategic, Înălţimile Golan constituie o zonă foarte fertilă, îi conferă Israelului o importantă sursă de apă dulce în toată această regiune aridă.

De asemenea, aici se întind vaste livezi, culturi de viţă-de-vie precum şi pasuni. Aici trăiesc la un loc circa 18.000 de israelieni împreună cu 22.000 de druzi, care se consideră sirieni. Comunitatea internaţională face eforturi pentru a convinge Israelul şi Siria să se întoarcă la masa negocierilor, dar ambele state au ridicat anumite condiţii.

Damascul doreşte ca Ierusalimul să se retragă cu tot ce ţine de populaţie şi administraţie din aceste teritorii şi vrea ca SUA să supravegheze negocierile.

De cealaltă parte, Israelul vrea ca pe agenda discuţiilor să se afle legăturile Siriei cu gherilele libaneze Hezbollah şi Hamas-ul palestinian, ambele duşmani declaraţi ai statului israelian.

Washingtonul întinde mâna Damascului

Washingtonul şi-a reinstalat ambasadorul la Damasc pentru a impulsiona negocierile de pace cu Orientul Mijlociu. Acest gest, legat probabil de alte acţiuni viitoare, redeschide oficial comunicarea cu Siria, facilitează dialogul dintre Siria şi Israel şi poate avea repercusiuni în Liban, Iran, Irak şi teritoriile palestiniene. Decizia numirii unui ambasador la Damasc a fost comunicată oficial de Departamentul de Stat ambasadorului sirian la Washington, Imad Moustafa, potrivit unor surse diplomatice americane.

Administraţia americană nu a anunţat încă numele trimisului său şi nu o va face probabil imediat. Dar purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a asigurat că preşedintele Barack Obama vrea să normalizeze relaţiile cu Siria datorită „rolului central pe care această ţară îl ocupă pentru instaurarea păcii în regiune“.

Siria este indispensabilă în Orientul Mijlociu. Din acest motiv, recuperarea dialogului cu Damascul a fost unul din primele obiective pe care şi le-a propus trimisul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, iar acum se văd roadele demersurilor sale. Mitchell s-a întâlnit în urmă cu două săptămâni în capitala siriană cu preşedintele acestei ţări, Bashar al-Assad.

Pe de altă parte, întâlnirea dintre premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi emisarul american George Mitchell, prevăzută pentru ieri a fost anulată.

SUA fac presiuni asupra Israelului

Potrivit unor surse, Obama ar face astfel presiuni asupra israelienilor, care continuă să se opună oricărei îngheţări a colonizării în Cisior­dania, scrie ziarul „Le Figaro“. Relaţiile israeliano-americane par să se tensioneze pe fondul lipsei unui acord privind colonizarea în Cisiordania.

Ce ascunde Platoul Golan

Cu o suprafaţă puţin mai mare decât cea a judeţului Ilfov, Înălţimile Golan reprezintă unul dintre cele mai disputate teritorii din Orientul Mijlociu. Două treimi din cei 1.800 de kilometri pătraţi ai Platoului Golan, cum mai este cunoscută zona, sunt sub control israelian.

Restul ţine de Siria, care nu a încetat niciodată să conteste ocupaţia israeliană din 1967. Platoul e locuit de aproape 40.000 de oameni, din care aproximativ jumătate sunt sirieni, iar jumătate colonişti israelieni. Una dintre cele mai frecvente ocupaţii ale acestora este producerea de vinuri. Aici se află şi singurul loc de schi amenajat în Israel, lângă muntele Hermon (2.814 m).

Deşi Israelul le-a oferit posibilitatea de a-şi lua şi cetăţenia israeliană, sirienii nu îndrăznesc să facă pasul de teama că într-o bună zi Înălţimile Golan vor trece înapoi în componenţa Siriei, iar ei vor cădea victime ale represiunii. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite