Zeci de credite luate cu acte false

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Botnaru, şeful DIICOT Ploieşti, spune că procurorii au lucrat trei ani la dosar
Ionuţ Botnaru, şeful DIICOT Ploieşti, spune că procurorii au lucrat trei ani la dosar

Procurorii DIICOT au trimis ieri în judecată mai mulţi membri ai unei grupări care a încheiat 63 de contracte fictive de credite bancare. În perioada 2005-2007, 43 de membri ai reţelei au falsificat documente şi au obţinut bani, atât în nume personal, cât şi prin intermediul altor persoane, recrutate special în acest scop.

Oamenii legii bănuiesc că în acest caz erau implicaţi funcţionari din cadrul Băncii Comerciale Române şi CEC Bank. Nucleul grupului era format din cinci persoane şi era condus de Magdalena Petre, o femeie de 58 de ani din comuna prahoveană Puchenii Mari. Membrii grupării aveau sarcina de a racola alte persoane care să accepte să meargă la bancă pentru a solicita împrumuturi.

Infractorii erau specializaţi în falsificarea de cărţi de muncă şi adeverinţe de salariu, iar documentele erau completate în numele unor societăţi comerciale aflate pe numele lor. În dreptul rubricii de salariu erau trecute sume fictive şi se completa o perioadă de angajare.

Persoanele racolate se prezentau cu toate aceste documente la bancă pentru a obţine credite de consum. Sumele solicitate se încadrau între 20.000 şi 60.000 de lei, iar solicitanţii se alegeau cu sume cuprinse între 10 şi 50% din valoarea împrumuturilor. Restul banilor ajungeau la capii reţelei. Persoanele trimise în judecată provin din localităţile Ploieşti şi Brazi, şi au vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani.

Liderul grupării a fugit din ţară

Procurorii au indicii clare că în acest dosar ar fi implicate şi persoane din cadrul băncilor şi continuă cercetările. De asemenea, în perioada următoare, alte zeci de persoane ar putea fi acuzate. Prejudiciul creat de grupul infracţional este de aproximativ un milion de lei.

„Am instituit sechestru pe imobilele unor persoane trimise în judecată. Acestea urmează să fie scoase la licitaţie, pentru ca băncile să-şi recupereze o parte din prejudiciul suferit", a declarat Ionuţ Botnaru, şeful ­DIICOT Ploieşti. Magdalena Petre, cea care conducea întreaga structură, a reuşit să fugă din ţară. Ceilalţi membri ai reţelei se află în România şi sunt în stare de libertate.

Cezar Marin de la departamentul de comunicare al BCR şi Lavinia Georgescu, directorul CEC Bank sucursala Ploieşti ne-au declarat că ne vor comunica oficial punctele de vedere ale departamentelor juridice din cadrul celor două instituţii bancare.

Infracţiuni cu repetiţie

În luna iunie, alte 16 persoane au fost acuzate de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Prahova şi judecate în stare de arest preventiv pentru că în perioada 2008-2010 au contractat credite bancare în baza unor documente falsificate, producând un prejudiciu de peste un milion de lei.

Florin Dulan era „creierul"  acestui grup. Fiind angajat al unei firme de brokeraj bancar din Ploieşti, pe lângă activitatea legală desfăşurată în cadrul acesteia, bărbatul a găsit soluţia de a obţine importante sume de bani. Împreună cu alţi trei complici, consultantul financiar a racolat 35 de persoane care nu îndeplineau condiţiile legale de obţinere a unui credit şi le-a falsificat documentele - carnete de muncă, adeverinţe de venit şi fişe fiscale.

Din acte rezulta că persoanele ar fi fost încadrate la diferite societăţi comerciale, având  diverse profesii şi vechime în muncă şi că obţinuseră venituri salariale, deşi nu lucraseră niciodată la societăţile comerciale respective. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite