Le-au furat casele şi i-au abandonat prin Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase persoane în vârstă au căzut victime ale unei reţele care i-a lăsat fără un acoperiş deasupra capului. Peste o sută de jandarmi au descins ieri în mai multe localităţi din Prahova de unde au ridicat 18 persoane. Suspecţii susţin că n-au auzit niciodată de victime. 

George Dragu (58 de ani), a fost descoperit în Spania, abandonat, fără acte şi cu mandibula ruptă. Era aproape desfigurat. A fost dus la un spital şi apoi trimis în România.

„Am fost anunţat de poliţişti că fratele meu a fost găsit în Spania. Am încercat să aflu mai multe, dar nu îşi aminteşte nimic. Locuia singur într-un apartament cu două camere. Acum nu mai putem intra şi cred că cineva i-a vândut casa", a povestit Florea Dragu, fratele bătrânului. George Dragu este una dintre cele şase victime ale unei reţele care păcălea oameni în vârstă şi cu probleme psihice, îi lăsa fără case, iar apoi îi scotea din ţară şi îi abandona.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au destructurat reţeaua care se ocupa cu înşelăciuni imobiliare. Ei au descins, ieri, în zece locaţii din Ploieşti, Plopeni, Ariceşti şi Stoieneşti şi au ridicat de la domiciliu 18 suspecţi. Anchetatorii au pus sechestru pe două autoturisme de lux şi pe o sumă de bani.

„Nu ştiu nimic"

Procurorii i-au audiat ieri pe cei acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals, uz de fals şi constituirea unui grup infracţional. Toţi îşi susţin nevinovăţia. „Am o agenţie imobiliară, dar nu ştiu nimic de niciun bătrîn păcălit. Sunt nevinovat", ne-a declarat Victor Cristea, unul dintre cei reţinuţi de procurori.

Gheorghe Raj este un alt suspect care a fost ridicat ieri de mascaţi din casa sa. „Am cumpărat o casă acum două săptămâni şi am dat 14.000 de euro, dar proprietara spune că nu i-am dat toţi banii. Nu am nicio legătură cu nici o reţea", a explicat Raj.

Potrivit anchetatorilor, însă, suspecţii aveau o strategie bine pusă la punct. Le câştigau încrederea bătrânilor, iar apoi le spuneau că au nevoie de un martor la notariat. Acolo, vârstnicii, mulţi cu probleme de vedere, erau puşi să semneze procuri prin care care suspecţii erau delegaţi să le vândă casele sau chiar contracte de vânzare-cumpărare.

Prejudiciu de 300.000 de euro

Procurorii spun că au date concrete care îi incriminează pe cei 18 membri au reţelei. Au stabilit un prejudiciu de 300.000 de euro şi cel puţin şase apartamente şi case vândute ilegal.

„Alegeau persoane vârstnice, fără rude apropiate, cu discernământ diminuat. Vânzarea imobilelor se făcea folosindu-se documente false, de cele mai multe ori. Victimele erau duse în state din Europa de Vest şi abandonate fără documente şi fără bani. Încă avem dată dispărută o victimă", ne-a declarat Ionuţ Botnaru, procuror-şef DIICOT Ploieşti. Cei 18 au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite