Curăţenie la rable

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rândul format de Daciile vechi, gata de casat, se întindea ieri pe câteva zeci de metri la poarta Rematului din Braşov
Rândul format de Daciile vechi, gata de casat, se întindea ieri pe câteva zeci de metri la poarta Rematului din Braşov

Proprietarii de maşini vechi care nu vor să îşi cumpere un autoturism nou îşi vând tichetele de la Remat cu 1.000 până la 2.200 de lei. Diferenţa până la 3.800 de lei, valoare decontată de stat pentru fiecare autovehicul vechi, intră în buzunarul cumpărătorului.

Sute de ploieşteni au venit să-şi caseze maşinile mai vechi de zece ani. Dacă până acum tichetele erau nominale, iar o persoană interesată de achiziţionarea unui autoturism nou putea folosi un singur voucher, noul sistem „Rabla" permite unei persoane să utilizeze până la trei tichete valorice pentru cumpărarea unei maşini. Această decizie a creat o adevărată piaţă de vânzare a voucherelor. Totul depinde de calităţile de negociator ale proprietarilor de rable.

„Am venit să casez maşina care este din 1981. Nu am bani să îmi cumpăr alta nouă, dar sper că voi găsi pe cineva căruia să îi vând voucherul. Am auzit că preţul merge până la 2.000 de lei. Dacă o ţineam acasă, mai mult de 1.000 de lei nu obţineam pe ea", ne-a spus ploieşteanul Ilie Ciornea.

Liste de aşteptare

Angajaţii centrului Remat Holding lucrează la capacitate maximă pentru a face faţă cozilor zilnice care se întind pe câţiva kilometri. „Nu trebuie ca maşina predată să fie în stare de funcţionare, aceasta putând fi adusă chiar pe o platformă auto. Însă, trebuie să fie completă", ne-a declarat Florian Dinu, şeful centrului de casare din Ploieşti. Acesta a mai precizat că voucherele se vând cu preţuri cuprinse între 1.000 şi 2.200 de lei, unul singur fiind dat cu 400 de lei, în prima zi a programului.

Deocamdată, nicio firmă din judeţ nu s-a arătat interesată să participe la Programul „Rabla".

„Societăţile trebuie să trimită o înştiinţare la Administraţia Fondului pentru Mediu pentru înscrierea în program. Atunci, suntem anunţaţi că putem ridica un anumit număr de vouchere pentru persoanele juridice", a mai precizat Dinu.

Şi în Braşov, cozile la porţile Remat se întindeau pe câteva zeci de metri. După ce firma a epuizat cele 100 de cupoane alocate în primă fază de Administraţia Fondului de Mediu (AFM), de ieri au început să se facă liste de aşteptare.

„Un coleg a plecat la Bucureşti pentru a obţine noi vouchere. Primele le-am terminat marţi, după câteva ore. Din păcate, AFM eliberează doar câte 100 de cupoane odată", ne-a spus şeful departamentului comercial al Remat, Bogdan Spirea.

Dacă pentru unii sunt doar rable, pentru majoritatea proprietarilor vechea maşină este un adevărat membru al familiei. Braşoveanu Vasile Maxim este unul dintre şoferii care, după 33 de ani, în care a condus peste 300.000 de kilometri aceeaşi Dacia, a decis să îşi ia una nouă, şi a adus-o la Rabla pe cea veche. „Pentru mine, «Rabla» este programul ideal. Maşina mea făcea, pe 4 martie, 33 de ani. Am luat-o la cutremur şi am fost foarte mulţumit de ea, iar acum sunt mulţumit că pot să îmi iau una nouă. Mă gândeam că dacă o mai ţin mult, mă prinde cu anii din urmă", a spus el.

32.000 de maşini, casate în 2009

Bugetul pentru „Rabla" este în prezent de 228 de milioane de lei. În 2009 au fost casate 32.000 de maşini. Anul acesta va funcţiona şi programul Rabla pentru tractoare, al cărui buget a fost stabilit la 100 de milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite