De la şcoală, la spital, din cauza sobei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci elevi au fost răniţi în urma exploziei unei sobe, la Liceul Auto Ploieşti, produsă când elevii au încercat să reaprindă focul care se stinsese. Un sumar instructaj i-ar fi ajutat să evite incidentul. Elevii răniţi (clasa a IX-a) sunt arătaţi cu degetul, după primele cercetări, de către autorităţile judeţului şi de către conducerea Liceului Auto.

Incidentul s-a produs pe fondul nerespectării regulamentului şcolii - aceasta este concluzia unei şedinţe convocate de prefectul de Prahova, Adrian-Florin Dobre, cu şefii Poliţiei, Inspectoratului Şcolar şi al celui pentru Situaţii de Urgenţă.

Elevii au observat că focul se stinsese şi au încercat să-l aprindă din nou, numai că în sobă se acumulaseră gaze. Profesorii merg chiar mai departe şi-i acuză pe copii de lipsă de responsabilitate. „Cred că elevii s-au jucat la instalaţia de gaze. Elevul care a umblat la sobă este un pic mai grav rănit", a declarat directorul liceului, Ana Ciobotaru.

Cele cinci victime au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Pediatrie Ploieşti. „Copiii au venit cu traumatism cranian, contuzie de antebraţ, iar unul avea un deget de la mâna stângă tăiat. Medicii le-au acordat primul ajutor, după care au fost duşi la Spitalul Judeţean pentru consult neurologic", a declarat Francesca Dumitrescu, asistent la Pediatrie.

Acuzaţii reciproce

De cealaltă parte, tinerii spun că nu a fost vorba despre o joacă. „Mereu sunt probleme cu gazele, aici. Se sting, iar elevul acela sigur nu s-a jucat la sobă, ci a vrut să aprindă focul, pentru a face cald", a spus Ştefan Trandafir, de 16 ani, care învaţă într-o clasă alăturată celei în care a avut loc deflagraţia. „S-au spart geamurile şi am sărit de pe scaune. Am văzut în clasa unde s-a produs bubuitura doi colegi întinşi pe jos", povesteşte un alt elev, Andrei Băicoianu.

Echipele Distrigaz Sud nu au depistat scăpări de gaze în Liceul Auto Ploieşti. „Echipa companiei a a constatat o explozie produsă într-una din sălile de curs în urma unor manevre necorepunzătoare a robineţilor efectuate de către unii elevi. Investigaţiile tehnice nu au depistat scăpări de gaze pe reţeaua de distribuţie în locaţia respectivă", se arată într-un comunicat al companiei.

Cercetările continuă

Pompierii susţin ipoteza acumulării de gaze şi anunţă că cercetările vor continua, în timp ce Inspectoratul Şcolar a dispus o anchetă internă privind cauzele acestei acumulări. Deocamdată, cert este că două săli de clasă nu mai pot fi folosite la cursuri.

Autorităţile spun însă că structura de rezistenţă a clădirii nu e afectată. Nu e clar însă cine va plăti pentru pagubele de aproximativ 2.500 de lei.  La cererea prefectului de Prahova, starea instalaţiilor de încălzire va fi verificată la toate şcolile din judeţ, iar la orele de dirigenţie se va discuta despre funcţionarea instalaţiilor de încălzire pentru evitarea producerii unor situaţii similare. 

Experţii cer un altfel de educaţie

Preşedintele Edu-Cer, Ştefan Vlaston, spune că elevii ar fi trebuit să ştie ce au de făcut. „Putem acuza lipsa de informare a copiilor, pentru care profesorii poartă vina. „Ceea ce facem noi în şcoală: «a învăţa, ca să ştii» este insuficient. E nevoie şi de ceilalţi trei piloni importanţi: «a învăţa ca să faci», «a învăţa ca să fii», «a învăţa ca să trăim împreună». În zona aceea ar fi fost nevoie de o lecţie despre funcţionarea sobelor. Într-o altă zonă, cu alt specific, poate că ar trebui să înveţe copiii despre ciuperci: care sunt otrăvitoare şi care nu."

La rândul său, directorul general al Fundaţiei Dinu Patriciu, Tincuţa Baltag, spune că şcolile nici n-ar mai trebui încălzite cu sobe, în secolul 21. „Este o metodă puţin eficientă şi periculoasă. Cred totuşi că ar trebui luate măsuri urgente pentru modernizarea instalaţiilor termice în şcoli. Dacă aşa arată un liceu din Ploieşti, vă puteţi imagina în ce condiţii se face încălzirea în şcolile din satele care nu sunt nici măcar conectate la reţeaua de gaze?"

Sobele cu gaze, mod de întrebuinţare

-aerisiţi încăperea înainte de aprinderea focului
-dacă acesta s-a stins, aerisiţi camera înainte de a încerca să-l reaprindeţi
-supravegheaţi permanent funcţionarea sobei atunci cand arzătorul este aprins;
-fiţi atenţi la evacuarea gazelor: verificaţi să nu existe mici fisuri care să lase gazele în încăpere
-nu permiteţi accesul copiilor la arzător

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite