Ploi în vestul ţării, caniculă în sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Precipitaţiile îşi vor face apariţia astăzi după-amiază în zona de vest a ţării, iar mâine vor ajunge şi în partea centrală. În restul ţării, temperaturile vor scădea în weekend. Meteorologii anunţă că joi şi vineri temperaturile vor scădea sub 35 de grade Celsius în toată ţara.

Peste 210.000 de turişti s-au aflat la acest sfârşit de săptămână la mare. Potrivit datelor Centrului Infotrafic a fost cel mai aglomerat weekend de la începutul verii. Pe litoral se înregistrau ieri 32 de grade Celsius la umbră, temperatura apei Mării Negre fiind cu un grad mai scăzută.

Deşi indicele de confort termic a fost de 83 de unităţi şi au apărut cantităţi mari de alge în apa mării, turiştii au stat la soare sau sub umbrele de dimineaţa până seara. La Mangalia, numărul turiştilor este cu 35% mai scăzut decât anul trecut, fiind singura staţiune de pe litoral unde plaja pare pustie. Cum de astăzi scad tarifele, iar meteorologii anunţă că vremea frumoasă va continua pe litoral, e de aşteptat ca numărul turiştilor să se menţină ridicat şi în perioada următoare.

Bilanţ: Cinci morţi de căldură, 16 agresiuni/Vezi aici cu ce s-au confruntat medicii brăileni

Temperaturi mai mici în Vest

De astăzi, vremea începe să se răcească în vestul ţării, unde cerul va fi acoperit de nori, iar în partea a doua a zilei vor apărea ploile însoţite şi de descărcări electrice.

Temperaturile rămân ridicate în restul ţării. Mai scăzute vor fi doar în Braşov (34 de grade Celsius), Sibiu şi Timişoara (35 de grade Celsius).În Capitală şi în sudul ţării continuă canicula, cu 38 de grade Celsius ziua şi 22 de grade Celsius, noaptea. Marţi, ploile cuprind şi centrul ţării, dar nu există nicio şansă ca ele să ajungă şi în partea de sud, unde Bucureştiul şi Giurgiul vor înregistra temperaturi de 36 de grade Celsius. Tot aici, indicele de confort termic va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. La Constanţa, temperatura va ajunge la 33 de grade Celsius ziua şi de 25 de grade Celsius, noaptea.

De miercuri, temperaturile vor scădea în sfârşit, şi în sud-estul ţării. Maximele vor fi curprinse între 24 de grade Celsius (în nord şi centru) şi 34 de grade, în partea de sud a României.

Cer variabil şi averse cu descărcări electrice nu vor fi decât în centrul şi nord-estul ţării, precum şi la munte. Joi şi vineri, România va scăpa de caniculă, maximele din toată ţara fiind cu cel puţin un grad Celsius sub 35 de grade. În Bucureşti, mercurul din termometre scade sub nivelul de caniculă încă de miercuri, când vor fi 34 de grade la amiază. Joi şi vineri, în Capitală continuă foarte uşor să se răcească, temperaturile maxime oprindu-se la 32 - 33 de grade Celsius.

Coloană de maşini de patru kilometri către Bucureşti

Circulaţia maşinilor s-a desfăşurat ieri cu dificultate pe DN1 de la Braşov către Bucureşti. În dreptul localităţii Comarnic, lungimea coloanei de maşini era de patru kilometri, potrivit Centrului Infotrafic. Poliţiştii rutieri au recomandat folosirea rutelor alternative DN1A Braşov-Cheia-Vălenii de Munte-Ploieşti-Buftea-Bucureşti sau DN71 Sinaia-Fieni-Târgovişte-Bucureşti.

Recomandări anticaniculă

Medicii vă recomandă să respectaţi în continuare măsurile de protecţie valabile pentru zilele caniculare, chiar dacă aveţi senzaţia că afară e mai bine decât până acum. În primul rând, persoanele cu probleme cardiace trebuie să stea în casă între orele 11.00 şi 18.00. Beţi cât mai multe lichide, consumaţi legume şi fructe şi renunţaţi la grăsimi. De asemenea, evitaţi trecerea bruscă de la o temperatură joasă la una înaltă deoarece organismul are dificultăţi de adaptare.

Mort din cauza căldurii

Un bărbat de 38 de ani a murit ieri la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi din cauza caniculei şi alte două persoane se află internate în stare gravă. Medicii afirmă că toate cele trei persoane s-au deplasat sau au muncit pe căldură, în judeţ, temperaturile ajungând la nivelul solului la 60 de grade Celsius. Sâmbătă, un alt bărbat din comuna Lupşanu, judeţul Călăraşi, a murit în timp ce muncea pe câmp şi i s-a făcut rău din cauza caniculei. Numărul morţilor la nivel naţional a ajuns la şase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite