Ploaia grăbeşte evacuarea sinistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploaia grăbeşte evacuarea sinistraţilor
Ploaia grăbeşte evacuarea sinistraţilor

Alte opt familii din Ocnele Mari vor fi mutate dacă nivelul lacului va creşte cu 50 de centimetri. Nivelul saramurii a crescut şi din cauza ploilor din ultimele zile, apa scurgându-se de pe versanţi în lac. De duminică, în zonă a plouat torenţial, dar vremea se va îndrepta.

La Ocnele Mari se menţine în continuare codul roşu şi, dacă situaţia se complică, sunt pregăţiţi să intervină pompieri, jandarmi şi poliţişti. Deja familiile Hodorog şi Ciriperu au fost evacuate, iar autorităţile spun că, dacă nivelul saramurii va mai creşte cu încă jumătate de metru, iar cota va ajunge la 267 de metri, încă opt familii vor fi mutate.

„În cazul în care saramura ajunge la 267 de metri vor fi inundate curţile altor opt familii şi se va trece la evacuarea bunurilor”, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea.

Nu se îndură să plece

Familia Chiripuş şi-a mutat deja bunurile la Tabăra Ocniţa, dar încă stă în locuinţă, deşi saramura i-a inundat grădina. „Avem cameră la tabără, dar nu am plecat din zonă. Unde să stau cu soţul bolnav într-o cămăruţă? Camera e foarte mică, nu intră în ea decât o dormeză. Cât se mai poate stăm aici. Când nu s-o mai putea, ne ducem la tabără, până ne fac casa la Căzăneşti. Aproape au ajuns la acoperiş”, a spus Maria Chiripuş.

Nici Elena Brădeanu nu se grăbeşte să-şi părăsească gospodăria, deşi este conştientă că, dacă nivelul saramurii în lacul nou va continua să crească, saramura va ajunge şi la casa ei. „Suntem stresaţi. Am ajuns să stăm noaptea cu lanterna lângă noi să vedem dacă mai înaintează saramura. Faci infarct când vezi că saramura înaintează şi autorităţile spun că e totul sub control”, a spus femeia. 

Mutare provizorie în locuinţe ANL

Ieri, prefectul a prezentat reprezentanţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor situaţia oamenilor care riscă să rămână fără locuinţe acum, în prag de toamnă.

Guvernul a alocat 1,5 milioane de lei pentru construcţia celor 20 de locuinţe în cartierul Căzăneşti al Râmnicului destinate sinistraţilor, dar mai sunt necesare încă 12 milioane de lei. În cazul în care acestea nu vor fi gata la timp, sinistraţii pot fi mutaţi provizoriu în blocul ANL construit la Ocnele Mari.

image


„Blocul ANL poate fi folosit şi la iarnă. Problema e că blocul nu are utilităţi şi am cerut fonduri în regim de urgenţă ca să rezolvăm problema”, a declarat prefectul.

În zona afectată de acumularea de saramură, şapte familii au solicitat reevaluarea proprietăţilor. Printre ele şi familia Hodorog. Ion şi Gherghina Hodorog au fost evacuaţi din locuinţă la începutul lunii august în Tabăra Ocniţa. Casa şi grădina lor au fost acoperite de saramură. „La reevaluare am cerut pe casa cu şase camere şi pe teren 240.000 de lei, dar mă mulţumesc şi cu 220.000 de lei. Nu vreau locuinţă de la stat. Vreau să-mi cumpăr casă în altă zonă”, a spus Ion Hodorog.  

În funcţie de preferinţe şi de rezultatul evaluărilor, sinistraţii pot primi bani sau locuinţe la cheie. Noile case vor avea o cameră, două, sau trei, plus bucătărie şi baie şi sunt în curs de amenajare în cartierul Căzăneşti. Alte locuinţe vor fi contruite şi în cartierul Copăcelu din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite