Sute de gorjeni în pelerinaj pe muntele Pleşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătrânele din Runcu, îmbrăcate în costume tradiţionale, au mers la slujba de Rusalii

Aproximativ 300 de gorjeni au urcat încă de sâmbătă dimineaţa pe cel mai înalt vârf din zona muntoasă Runcu . Comuna este una dintre puţinele zone în care încă se mai păstrează tradiţiile de Rusalii. Reprezentanţii primăriei spun că în 2005,  în vârful Pleşa, s-a construit o cruce de 6 metri înălţime, pentru promovarea zonei turistice. „Vin foarte mulţi oameni, ieri au venit doi preoţi şi au făcut o slujbă lângă cruce. Nu se poate urca decât cu un tractor sau un ATV. Localnicii consideră că locul are proprietăţi deosebite şi protejează zona de orice rău“, a spus primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu.

Horă la 1.470 de metri altitudine


Pelerinii şi-au luat cortul, şi-au pus în spinare rucsacii burduşiţi de haine şi provizii, care să ajungă pentru trei zile de relaxare şi voie bună. Ieri au jucat hora în poieniţa din vârful muntelui, la 1.470 de metri altitudine, iar aseară au făcut focuri de tabără. Majoritatea celor prezenţi sunt din comuna Runcu. Astăzi este ultima zi de pelerinaj, însă mulţi dintre cei care au venit să se distreze timp de trei zile spun că nu ar mai fi plecat niciodată. „Eu merg cu nevasta şi copiii în fiecare an, în săptămâna Rusaliilor.  Ne luăm cort, haine, multă mâncare  şi stăm trei zile. Am venit de sâmbătă şi vom pleca astăzi după-amiază“, a spus Viorel Palavu, din satul Bâlta, comuna Runcu. „Nu aş mai pleca de aici niciodată. Este foarte frumos să petreci câteva zile la aer curat, pe vârf de munte. Eu am venit de ieri şi am apucat să asist la slujba religioasă, m-am rugat lângă cruce să fim ocrotiţi de necazuri“, ne-a spus astăzi Larisa Surdoiu, din Târgu-Jiu .

„I se sparg Rusaliile în cap“


În satele din comuna Runcu bătrânele îmbrăcate în costume tradiţionale au mers şi astăzi, în a doua zi de Rusalii,  la slujba religioasă. Se povesteşte din bătrâni că în săptămâna Rusaliilor nu se munceşte. „Astăzi este ca şi a doua zi de Paşte. Nu trebuie să dăm cu sapa, nu trebuie să spălăm pentru că e rău de poceală“, a declarat Marioara Pârvulescu, de 62 de ani, din satul Bâlta. „E bine să purtăm usturoi şi pelin la brâu ca fim feriţi de rele. Cui munceşte azi i se sparg Rusaliile în cap. Se îmbolnăvesc rău“, a precizat Constantina Albulescu, din Runcu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite