Plavsici admite că este responsabilă că nu a ştiut de crimele din Bosnia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biljana Plavsici îşi asumă responsabilitatea pentru faptul că nu a ştiut nimic despre crimele sârbilor bosniaci. Fostul preşedinte al sârbilor din Bosnia a declarat, în cadrul unui interviu, că nu a ştiut de crimele comise de sârbi în Bosnia în timpul războiului din 1992-1995, informează AFP.

Nu ştiam despre crimele comise atunci şi sunt responsabilă pentru că am avut o funcţie importantă fără să ştiu ce s-a întâmplat, a declarat Biljana Plavsici, eliberată în 27 octombrie dintr-o închisoare suedeză.

Plavsici, în vârstă de 79 de ani, a fost condamnat la 11 ani de detenţie în februarie 2003 de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, pentru rolul jucat în războiul din Bosnia.

Pentru mine a fost o revelaţie tragică şi nu ştiam nimic.A m realizat că sunt responsabilă pentru că nu ştiam, a adăugat ea, într-un interviu acordat presei sârbe.

Fostul lider bosnia, care locuieşte în prezent la Belgrad, a declarat că în timpul audierilor TPI a fost confruntată cu "dovezi de nerespins ale crimelor comise de partea sârbă".

Biljana s-a predat în ianuarie 2001, recunoscându-și responsabilitatea, în calitate de vicepreşedinte al sârbilor bosniaci în perioada războiului, în campania de persecuţii desfăşurate de forţele sârbe din Bosnia împotriva musulmanilor şi croaţilor din ţară.

Potrivit declarațiilor emise, ea spera că şi alţi inculpaţi pentru crime de război îi vor urma exemplul şi se vor preda în fața instanței supreme.

Dar acest lucru nu s-a întâmplat. S-au ascuns cu toţii ca şobolanii,
a afirmat ea, făcând aluzie la Radovan Karadzici, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, arestat în iulie 2008, şi la Ratko Mladici, fost lider militar, care nu a fost găsit încă.

Biljana Plavsici a declarat că a renunţat definitiv la politică.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite