Planul Sarkozy de salvare a presei franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 22,6 milioane de euro pe an ar cheltui statul român dacă ar oferi gratis tinerilor de 18 ani un abonament la un ziar central. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy (foto), a

Aproximativ 22,6 milioane de euro pe an ar cheltui statul român dacă ar oferi gratis tinerilor de 18 ani un abonament la un ziar central.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy (foto), a anunţat lansarea unui plan de susţinere în valoare de 600 de milioane euro pe trei ani pentru presa din Franţa, care se confruntă în prezent cu dificultăţi majore.

Una dintre cele mai importante măsuri luate de preşedintele francez prevede acordarea unui abonament gratuit, la alegere, timp de un an, pentru fiecare francez care împlineşte 18 ani.

„Obiceiul de a citi ziarele se deprinde încă de tânăr“, a declarat Sarkozy, conform AFP. Planul preşedintelui francez include şi sporirea publicităţii de stat în presa scrisă.

Consumul media, o necunoscută

Ioana Avădani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, spune că ideea preşedintelui francez este o premieră mondială pentru a-i stimula pe tineri să citească ziare.

„Nu ştiu ce şanse de reuşită va avea această iniţiativă, ce rezultate practice va avea, dar dacă tinerii nu au fost crescuţi în cultura lecturii, abonamentul nu va face decât să le umple cutia poştală cu hârtie“.

Ioana Avădani consideră că ideea nu este să le dai tinerilor un produs greu vandabil, cum este presa scrisă, ci să le uşurezi accesul la informaţii relevante pe suporturile media pe care ei le frecventează“.

Ce s-ar întâmpla dacă această măsură ar putea fi adoptată şi de autorităţile din România? Ioana Avădani precizează că nu avem o perspectivă clară a obişnuinţelor de consum media ale tinerilor din România.

Presa penetrează greu

Efortul financiar al statului român, dacă ar prelua modelul Sarkozy, s-ar ridica la circa 22,6 milioane de euro pe an. Cifra ia în calcul un abonament mediu anual de 216 lei la un cotidian central şi 450.000 de persoane în vârstă de 18 ani, conform cifrele Anuarului Statistic, înregistrate în mai 2007.

În România, gradul de penetrare al presei la nivel naţional este de 55%, iar la nivel urban, de 70%. Sunt cifre inferioare celor înregistrate în Franţa, 95%, respectiv 85% în urban.

În România, aproximativ şapte milioane de orăşeni citesc zilnic un titlu de presă. Numărul total de titluri existente pe piaţă este estimat la 2.000 (ziare şi reviste).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite