Plan de concediere deconspirat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare angajator din regiune a depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă proiectul de restructurare. Planul după care conducerea Solectron Flextronics România vrea să dea afară 720 de angajaţi nu este acceptat de sindicate.

Surse din Inspectoratul Teritorial de Muncă spun că firma, care este cel mai mare angajator din Banat, a depus la această instituţie un „Proiect de concediere colectivă” şi a informat că încearcă să obţină aprobarea sindicatelor. Negocierea planului cu sindicatele este o condiţie impusă de lege.

Octavian Belu, manager de resurse umane la Solectron Flextronics România a confirmat existenţa documentului. „Noi vom încerca joi să discutăm cu sindicatele acest proiect. Trebuie să le prezentăm planul. Ei au cinci zile să vină cu propuneri”, a declarat Belu.

Doi ani de criză

La momentul declanşării concedierii colective, compania avea 3.470 de salariaţi. „Ca urmare a reducerii volumului de activitate, vor fi desfiinţate 720 de locuri de muncă”, se arată în documentul care a intrat şi în posesia reporterilor Adevărul.

Concedierile se vor produce în perioada februarie – iulie 2009. Documentul precizează că managementul se aşteaptă la doi ani foarte dificili.

„Societatea s-a confruntat, începând din mai 2008, cu o reducere abruptă a volumului de activitate ca urmare a diminuării drastice a comenzilor sau a încetării în totalitate  a relaţiilor cu unii parteneri.

Evoluţia veniturilor consolidate în următoarele 12 luni indică o scădere de 35 la sută a volumului de producţie pentru SC Solectron România SRL şi o menţinere la acest nivel scăzut, pentru următoarele 18 – 24 de luni”, se arată în document.

Cine va fi dat afară

Proiectul prevede reducerea a 102 posturi din zona de coordonare, cum sunt şefii de producţie, angajaţii de la resurse umane, managerii de achiziţii şi cei de proiect.

Cele mai multe reduceri, 220 de posturi, se fac pe zona de IT, inginerie, proiectare, contabilitate, logistică, control al calităţii. Alte 219 posturi care se desfiinţează sunt de tehnicieni, maiştri şi alte persoane asimilate acestor categorii. Ultima mare categorie de concediaţi este cea a operatorilor, de unde vor fi daţi afară 105 angajaţi.

Planul mai cuprinde reducerea unor posturi de muncitori necalificaţi. Primul criteriu de concediere îl constituie abaterile disciplinare, cei care au cele mai multe sunt primii daţi afară. Urmează angajaţii care cumulează pensia cu salariul şi angajaţii care pot fi pensionaţi.

Dacă măsura ar afecta doi soţi care lucrează în Solectron, se va desface doar contractul celui cu salariul mai mic.

Persoanele care nu au minori în întreţinere sunt primele afectate. Singura veste bună pentru cei vizaţi de acest plan este că, în funcţie de vechime, se vor putea încasa compensaţii care valorează între două şi patru salarii de bază lunare avute la data concedierii. 

Astăzi ar trebui să aibă loc o întâlnire între conducere şi reprezentanţii celor două sindicate din companie. Managementul Solectron a spus că planul de concediere nu este negociabil.

image
image

Proiectul nu poate sta la baza unei concedieri colective legale

image


Lucian Malea
Lider sindical

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite