Plajele de pe litoralul românesc, încă o problemă a Ministerului Turismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi după începerea sezonului estival, situaţia plajelor din România este incertă. Ministrul Turismului, Elena Udrea, şi ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi se întâlnesc sâmbătă seară ân staţiunea Mamaia pentru a discuta pe această temă.

"Ne vedem în Mamaia pentru a discuta situaţia plajelor. Mai sunt câteva probleme legate de cei care au contracte după model vechi şi, după ce le-au fost reziliate, au fost câştigate, provizoriu, în instanţă. Aceste situaţii dorim să le discutăm şi să găsim o rezolvare, pentru că Guvernul nu a dat o ordonanţă să ne uităm la ea", a declarat Elena Udrea, sâmbătă, la Olimp.

Ministrul Turismului a mai spus că va trebui să găsească o modalitate prin care plajele să se împartă după noile criterii, nu după cele vechi. Elena Udrea a precizat că ordonanţa de urgenţă emisă, în comun, de ministerele Mediului şi Turismului, prevede acordarea plajelor fără licitaţie către hotelieri pentru că "timpul era prea scurt".

Criteriile prin care se acordă plajele sunt stabilite în funcţie de numărul de stele ale hotelurilor, de numărul de locuri de cazare, precum şi de poziţionarea faţă de plaje.

Cearşaf sau şezlong?

Este încă neclară şi situaţia construcţiilor şi a şezlongurilor de pe plajă. În timp ce directorul Direcţiei Aplelor Dobrogea Litoral a declarat, săptămâna aceasta, că orice turist îşi poate pune cearşaful oriunde pe plajă, ministrul Elena Udrea a spus, sâmbătă, că hotelierii îşi vor impune propriile reguli.

Direcţia Apelor Dobrogea Litoral a făcut publică, miercuri, lista cu suprafeţele de plajă care vor reveni hotelierilor, potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptată de Guvern. Potrivit datelor centralizate de DADL, dintr-un număr total de 51 de sectoare de plajă amplasate în toate staţiunile de pe litoral, numai 26 sunt libere de orice sarcini şi vor reveni hotelierilor, iar restul vor rămâne în administrarea operatorilor care au câştigat acest drept în baza contractelor mai vechi încheiate cu DADL. Aceste contracte au fost reziliate după schimbarea Guvernului, de către noua echipă de conducere a DADL, dar majoritatea operatorilor au dat în judecată instituţia şi au câştigat dreptul de a opera în continuare suprafeţele de plajă. Procesul se va judeca pe fond, dar cel mai probabil o sentinţă definitivă se va da peste circa un an.

Hotelierii pot închiria direct de la Apele Române, fără licitaţii publice, suprafeţe de plajă aferente numărului de camere, potrivit unui ordin modificat de ministrul Mediului, ce se aplică numai în sezonul estival 2009, a declarat, săptămâna trecută, ministrul de resort, Nicolae Nemirschi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite