Începe summitul economic G20 de la Pittsburgh

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Începe summitul economic G20 de la Pittsburgh
Începe summitul economic G20 de la Pittsburgh

Liderii celor mai industrializate ţări şi ai principalelor state emergente - aşa-numitul grup G20 - se reunesc joi şi vineri la Pittsburgh, în statul american Pennsylvania, să discute reforma sistemului financiar mondial.

Citiţi şi:
FOTOGALERIE Militanţii anti-G20 aşteaptă 10.000 de oameni la Pittsburgh


Propunerea de limitare internaţională a bonusurilor bancare, astfel încât acestea să fie direct proporţionale cu performanţele pe termen lung, aparţine preşedintelui francez Nicolas Sarkozy şi a devenit principalul punct de pe agenda cu care statele europene membre G20 se prezintă acum la Pittsburgh
.

Liderii statelor UE s-au întrunit într-un Consiliu European extraordinar la 17 septembrie să se pună de acord asupra poziţiei UE la summitul de la Pittsburgh. Astfel, Cei 27 au decis că vor cere G20 să-şi asume un angajament cu privire la elaborarea unor reguli obligatorii pentru instituţiile financiare cu privire la remuneraţiile în sectorul financiar-bancar, însoţite de posibilitatea unor sancţiuni la nivel naţional.

De asemenea, europenii insistă asupra necesităţii coordonării macroeconomice globale, care să se bazeze pe un rol central al Fondului Monetar Internaţional. În acest sens, liderii europeni vor solicita tuturor statelor membre ale G20 şi altor membri puternici ai FMI să contribuie corespunzător la suplimentarea capacităţii de creditare a acestei instituţii.

În afară de criza economică, grupul G20 va discuta despre problemele climatice, înainte de reuniunea de la Copenhaga din decembrie, la care urmează să fie fixate noi obiective pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Ţările sărace aşteaptă un ajutor din partea celor dezvoltate şi speră să obţină indicaţii în acest sens la Pittsburgh.

Summitul va fi prima reuniune internaţională la nivel înalt condusă de preşedintele american Barack Obama, la rândul său supus unor presiuni puternice în Statele Unite în domeniul climei şi în privinţa reglementărilor care trebuie impuse companiilor de pe Wall Street.

Barack Obama intenţionează să facă la Pittsburgh o expunere a transformării industriei grele în industrie ecologică. Militanţii împotriva globalizării au prevăzut să organizeze un miting, fapt ce va necesita o suplimentare a efectivelor cu 4.000 de poliţişti.

  • Fondat în 1999, Grupul 20 include cele şapte ţări puternic industrializate (Canada, SUA, Japonia, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia), Uniunea Europeană, China, Argentina, Brazilia, Rusia, India, Australia, Mexic, Coreea de Sud, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud şi Turcia. Aceste ţări însumează 90% din produsul intern brut mondial, 80% din comerţul mondial şi 2/3 din populaţia globului.
  • În aprilie 2009 liderii G20 au convenit, în cadrul summitului de la Londra, să găsească modalităţi să pună capăt bonusurilor, inclusiv celor care recompensau angajaţii ca urmare a performanţelor înregistrate în cadrul băncii şi au propus penalizări în cazurile în care vânătoarea de bonusuri încuraja asumarea excesivă de riscuri.
  • În noiembrie anul trecut, la Washington, liderii G20 s-au pus de acord asupra necesităţii unei reforme substanţiale a sistemului financiar mondial şi a unui rol sporit al Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite