Se vinde casa unde s-a semnat capitularea Bucureştiului către nemţi, în 1916

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila Bobancu are 16 camere şi arată ca un adevărat muzeu de antichităţi
Vila Bobancu are 16 camere şi arată ca un adevărat muzeu de antichităţi

Casa Bobancu, care în Primul Război Mondial a fost transformată în comandament al trupelor germane, este evaluată la 1,3 milioane de euro. Aici s-a semnat capitularea Bucureştiului către nemţi, în 1916. Proprietara vilei din Piteşti spune că este prea bătrână şi prea săracă să aibă grijă de cele 16 camere ale casei care a intrat în Patrimoniul Naţional anul trecut.

Viorica Voicu a moştenit, după moartea mamei sale, imobilul construit în 1914, fiind nepoata primului proprietar, Nicoale Bobancu. Femeia spune însă că s-a decis să se mute în Bucureşti, acolo unde locuieşte fiul său împreună cu soţia şi cei doi copii ai lui, de teama singurătăţii.

Centrul istoric, condamnat  să fie o ruină

„Ce să fac eu singură şi bătrână între atâţia pereţi? Să păzesc crucile din curte?", a declarat Viorica Voicu. Femeia ştie chiar de la bunicul ei câte file de istorie s-au scris în casa în care locuieşte.

„Casa a fost transformată în Comandament pentru nemţi în 1916. Din poveştile pe care mi le-a spus bunicul meu, aici s-a semnat căderea Bucureştiului în mâinile nemţilor", precizează Viorica Voicu.

Preţul nu se negociază

Casa este, de anul trecut, în patrimoniul naţional, fiind considerată o clădire extrem de valoroasă. Acesta a fost şi motivul pentru care specialiştii au evalut-o la 1,3 milioane de euro. Preţul nu poate fi negociat nici măcar pe motiv de criză economică.

„Este unul dintre cele mai importante monumente din Piteşti, pentru că aici s-a semnat tratatul din 1916 - căderea Bucureştiului. Ministerul Culturii a emis documentaţia de preemţiune în care se specifică clar în ce condiţii poate fi vândut imobilul. În primul rând, chiar dacă este criză, proprietarul nu poate vinde sub preţul stabilit de reprezentanţii Ministerului Culturii. Totodată, cumpărătorul are mai mult obligaţii, decât drepturi. Trebuie să conserve imobilul şi să-l restaureze astfel încât să păstreze intactă structura", precizează Liviu Martin, consilier superior la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş.   

Mobilă vieneză

Casa Bobancu arată ca un adevărat muzeu de antichităţi. Cele 16 camere ale imobilului, care are o înălţime de cinci metri, adăpostesc poveşti de viaţă. Mobila din dormitoare şi din camera de primire a oaspeţilor este din lemn de trandafir, comandată la Viena în 1914 de primul proprietar, farmacistul Nicolae Bobancu.

Mobilierul are pe la colţuri foiţe din aur, la fel ca şi candelabrele sau imensa oglindă din camera de oaspeţi. Pereţii casei sunt pictaţi şi nu prezintă nicio urmă de crăpătură în condiţiile în care imobilul a trecut prin două mari cutremure, în 1940 şi în 1977.

Viorica Voicu este moştenitoarea imobilului 

Viorica Voicu este moştenitoarea imobilului

Pe pereţi se află întreg arborele genealogic al familiei. Asta pentru că tablourile, cu poze alb-negru, îi scot în evidenţă, în diferite ipostaze, pe toţi membri familiei Bobancu, din moşi-strămoşi.  Cinci ani a muncit arhitectul Alexandru Mulţescu pentru a strânge documentaţia necesară includerii imobilului în patrimoniul naţional.

„Am luat fiecare colţişor în parte şi l-am studiat zi şi noapte. Este o clădire foarte interesantă arhitectural, construită în stilul neoromânesc", a precizat acesta.

Până acum, nu au fost prea mulţi clienţi care să-şi dorească să cumpere casa impozantă. Principalul motiv este preţul, care depăşeşte cu mult valoarea celor mai multe vile din zonă, dar şi obligaţiile pe care le are de îndeplinit noul proprietar.

"Chiar dacă este criză, proprietarul nu poate vinde sub preţul stabilit de Ministerul Culturii. Trebuie să conserve imobilul şi să-l restaureze, astfel încât să păstreze intactă structura."
Liviu Martin
consilier la Direcţia
pentru Cultură Argeş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite