Pistolarul de la Borşa, expert în ambuscade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pistolarul de la Borşa, expert în ambuscade
Pistolarul de la Borşa, expert în ambuscade

Tinerii din gaşca lui Nicoară Mihali blocau cu maşinile intersecţiile din Borşa doar pentru a discuta în stradă.În ciuda faptului că este căutat de câteva luni de poliţişti, fiind unul dintre suspecţii din dosarul „Buldozerul“, Nicoară a petrecut toată vara prin restaurantele şi pensiunile din zonă.

Fugarul Nicoară Mihali, tânărul de 22 de ani din Borşa, Maramureş, care zilele trecute a tras mai multe focuri de armă într-o maşină a poliţiei, este cunoscut în oraş pentru extravaganţele sale. Oamenii locului povestesc că Mihali este mare amator de petreceri şi de maşini de lux.

Citiţi şi:


Un chelner dintr-un local central, care s-a temut să-şi spună numele din cauza răzbunării, susţine că trupa lui Mihali era foarte agresivă în public. „Blocau pur şi simplu cu maşinile intersecţiile din centrul oraşului, ca să povestească în mijlocul drumului. Dacă cineva îi ruga să-i lase să treacă, îi pocnea pe loc”.

Băieţilor din gaşca lui Nicoară Mihali se pare că le plăceau la nebunie petrecerile. „Erau doar cu telefonul la ureche. Unde se întâlneau, era petrecerea lor. Megeau până la Cluj la chefuri, la studentele din Borşa”, susţine chelnerul.

A lovit cu maşina o fată

Mulţi spun despre Nicoară că este un tip foarte agresiv. Anul trecut, tânărul maramureşean a lovit cu maşina o fată, după ce s-a bătut cu fostul prieten al iubitei sale, Lavinia Timiş.

Nicoară o bate frecvent şi pe prietena sa, susţin persoane din anturajul acestora. Nicoleta (21 de ani), fosta prietenă cu care fugarul are o fetiţă de trei ani, spune că a fost şi ea bătută de Mihali, în primăvară, când i-a cerut să o ajute să-i facă paşaport fetiţei lor. Nicoleta dorea să ajungă în Italia, unde are un loc de muncă asigurat, iar fetiţa trebuia să meargă la grădiniţă.

Nicoară a refuzat, iar la insistenţele fetei, a lovit-o violent cu pumnii peste faţă. Nicoleta i-a făcut plângere la poliţie şi l-a dat în judecată, pentru a-şi putea creşte singură fetiţa pe care Nicoară o recunoscuse la naştere.

„Îşi face rău tot fugind“

Prietena actuală, Lavinia Timiş (19 ani), este îndrăgostită de băiat şi-i iartă toate greşelile. „Îl iubesc şi-l aştept”, spune fata, care abia a terminat liceul. Aceasta nu crede că este bine să se predea. Nici nu recunoaşte că ar fi fost agresată de iubit, aşa cum umblă vorba prin oraş.

Cât despre pistolul cu care a tras în poliţişti, tânăra susţine că Nicoară nici nu ştie să tragă cu arma.

În schimb, Nicoleta, fosta prietenă, este dezamăgită de acţiunile lui Nicoară. „S-a schimbat foarte mult de când am fost împreună. A fost în stare să dea în mine în primăvară, ceea ce nu a făcut niciodată”. Crede că anturajul este de vină. „Am încercat să-l atrag pe lângă noi, la fetiţă, dar nu am reuşit”. Este de părere că ar trebui să se predea: „Îşi face rău tot fugind.”

Sudor şi şofer în Italia

Ştefan Şteţco, directorul Grupului Şcolar din Borşa, susţine că atât timp cât a fost elev, Nicoară a fost un copil bun. „Nu a ieşit cu nimic rău în evidenţă”, ne-a spus Şteţco.

După şcoala generală, a urmat profesionala. „S-a calificat ca mecanic auto”, mai spune directorul.

Mama băiatului, Firuţa Mihali, ne-a povestit că imediat după terminarea şcolii, Nicoară a luat drumul Italiei. L-au chemat nişte prieteni. La început a lucrat ca sudor, apoi a făcut transporturi, ca şofer. „Nu a adus nimic de valoare, doar mărunţişuri - un cuptor cu microunde, o motoretă”, spune femeia. După vreo trei ani de navetă, băiatul a rămas în Borşa. Familia Mihali are mai multe afaceri cu piatră, nisip şi lemne.

Mama: băiatul  meu e nevinovat

image

Firuţa Mihali (foto), mama lui Nicoară, nu crede că băiatul său ar fi putut iniţia atacurile asupra oamenilor legii. Recunoaşte că e posibil ca băiatul să fie implicat în mici infracţiuni peste hotare. „Îl caută pe un copil, şi nu pe cei cu averi şi cabane”, spune mama fugarului.

Un motiv pentru care s-ar ascunde ar fi, după părerea mamei, bătaia pe care ar fi luat-o la precedenta ciocnire cu oamenii legii. „L-au bătut foarte rău atunci fără motiv. Spunea că mai degrabă se împuşcă, decât să se lase prins de mascaţi”, susţine femeia.
Vecinii spun că Nicoară era respectuos şi atent cu ei. „Mă saluta şi mă lua întotdeauna în oraş cu maşina, când vă vedea pe drum”, spune Nicolae Timiş, unul dintre vecini.

Justiţia, acuzată de eliberarea lui Mihali

Situaţia conflictuală din Borşa este pusă de Poliţie şi Primărie pe seama ezitărilor Justiţiei. Pe de o parte, Voichiţa Zehan, purtător de cuvânt la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Maramureş, ne-a declarat că poliţiştii nu pot fi acuzaţi de pasivitate deoarece l-au încarcerat pe Nicoară Mihali anul trecut, după incidentul în care a trecut cu maşina peste picioarele unei tinere.

Probleme de coordonare

image

Maşina de teren cu care a fugit Mihali, abandonată în pădure



A fost arestat în septembrie anul trecut, dar a fost eliberat în noiembrie de Curtea de Apel din Cluj. „Dacă rămânea în arest, poate această situaţie nu ar fi existat”, spune Zehan.

Judecătoria din Vişeu l-a condamnat recent la doi ani cu suspendare pentru accident, iar recursul se va judeca luna viitoare la Tribunalul din Maramureş.

Poliţiştii susţin că au făcut tot ce le stătea în putinţă şi spun că nu ei poartă vina că Justiţia l-a pus pe Mihali în libertate. „A fost arestat toamna trecută, dar Curtea de Apel din Cluj l-a pus în libertate. Tot Justiţia i-a dat doi ani cu suspendare, deşi avea antecedente penale”, ne-a spus Voichiţa Zehan, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.

Primarul Remus Şteţco este şi el supărat pe forţele de ordine. Situaţia nu a fost gestionată corespunzător. „Tânărul a văzut că poate scăpa uşor după fapte grave. Dacă se luau măsuri de la început, nu se ajungea aici”, spune Şteţco. Acesta susţine că oamenii de afaceri din zonă se plâng că, din cauza acestor incidente, turiştii au început să evite oraşul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite