Locul unde Pintea şi-a găsit sfârşitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul unde Pintea şi-a găsit sfârşitul
Locul unde Pintea şi-a găsit sfârşitul

Turnul Măcelarilor a fost ridicat în 1547 şi este obiectiv de patrimoniu naţional. Monumentul istoric va fi restaurat şi vitalizat printr-un poiect de 1,78 milioane de euro, finanţat în cadrul mecanismului Financiar SEE.

Turnul Măcelarilor din Baia Mare, cunoscut şi sub denumirea de „Bastionul Măcelarilor“, este o clădire istorică ce datează din secolul al XV-lea, fiind unul dintre cele şapte turnuri care consolidau centura zidului cetăţii. Construcţia de formă circulară are ziduri construite din piatră, de aproape un metru grosime. Aici se spune că a fost ucis Pintea Viteazul, în 14 august 1703.
A fost ridicat în 1547, de către Gaspar Dragyi, după ce zidul înconjurător al cetăţii fusese construit deja în 1469, ca urmare a unui document privilegiat semnat de regele Matya Corvin. Acest document permitea oraşului Baia Mare ridicarea zidurilor de piatră pentru apărare şi proteja Poarta de Sud a cetăţii. Bastionul a rămas ca un vestigiu al vechilor fortificaţii medievale ale oraşului.

Transformat în „piaţa ruşilor“

Turnul a trecut de-a lungul timpului prin multe, fiind distrus şi refăcut de mai multe ori. În urmă cu 31 de ani, clădirea a intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean, făcând parte din lista obiectivelor de patrimoniu naţional, categoria A.
Până în urmă cu câţiva ani, în curtea bastionului s-au desfăşurat activităţi comericale. Pentru că cei mai mulţi dintre vânzători erau români de dincolo de Prut, localnicii au denumit locul „piaţa ruşilor“. În prezent, în aceeaşi curte mai pot fi cumpărate covoare, însă doar în zilele de târg.

Reabilitare pe bani europeni

Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş s-a implicat într-un proiect de reabilitare a clădirii, în primăvara acestui an.
Astfel, potrivit reprezentanţilor CJ, s-a aprobat restaurarea şi vitalizarea Bastionului Măcelarilor printr-o finanţare în cadrul mecanismului Financiar SEE (Spaţiul Economic European), proiect în valoare de 1,78 milioane de euro. Din această sumă, 15% este contribuţia autorităţilor judeţene. Proiectul a fost depus spre finanţare în anul 2008 şi este o prioritate pentru conservarea patrimoniului cultural european. Proiectul, care trebuie finalizat în 22 de luni, prevede restaurarea constructivă a Bastionului Măcelarilor, amenajarea şi dotarea unei săli multimedia la parter şi a unui spaţiu expoziţional la primul nivel.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite