Ping-pong cu leafa dascălilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a emis aseară o nouă ordonanţă privind salarizarea profesorilor, dar procesul legislativ este în haos. Guvernul a decis ieri, prin ordonanţă de urgenţă, să majoreze cu 28% salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar.

Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că salariile cadrelor didactice vor fi mărite gradual.  De cea mai mare creştere vor beneficia dascălii cu cele mai mici salarii.

Majorările ar urma să fie puse în practică în două etape: la 1 martie şi la 1 septembrie 2009. Anunţul premierului a fost făcut aseară, după ce Senatul a respins cu o majoritate covârşitoare ordonanţa care amâna majorarea cu 50% a salariilor.

Sindicaliştii din Educaţie susţin că mărirea salariilor cu 28% propusă de Guvern nu e deloc îmbucurătoare, iar ei vor să se aplice legea majorării cu 50% a salariilor profesorilor, adoptată de către Parlament.

“Noi avem o lege pe care trebuie să o respectăm. N-avem ce negocia. Aşteptăm să vedem ce decide Curtea Constituţională mâine (n.r. astăzi) şi apoi vom hotărî ce facem”, a declarat Răsvan Bobulescu, preşedintele Federaţiei Alma Mater. Sindicatele din preuniversitar susţin că vor face grevă generală în cazul în care nu se aplică legea majorării cu 50%.

Anton aşteaptă votul deputaţilor

Ministrul Educaţiei, Anton Anton, declară că nu va da majorările salariale până când nu se va lua o hotărâre în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Dacă ordonanţa va fi respinsă şi în Camera Deputaţilor, atunci ministerul va lua banii pentru salarii de la investiţii.

“Nu ştiu, nu cunosc. Nu comentez o ordonanţă de urgenţă aflată în discuţie. Dacă ne gândim exclusiv la măriri de salarii pentru anul acesta, atunci vom lua bani de la investiţii. Majorarea salariilor reprezintă 0, 75% din PIB, bani care se vor muta de la investiţii”, ne-a declarat Anton Anton. Singura certitudine pentru profesori rămâne indexarea cu 9% a salariilor, pe care o vor primi pe 12 noiembrie.

Scor mare pentru respingerea de la Senat

Ordonanţa amânării măririlor salariale a fost respinsă ieri de Senat, cu 79 de voturi “pentru”, 13 “împotrivă” şi două abţineri. Reprezentanţii PSD, PDL, PRM, PC şi doi independenţi au votat pentru respingere. 

Legea urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care este for decizional. Deputaţii PRM şi PDL au cerut preşedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, convocarea de urgenţă a Biroului Permanent pentru introducerea legii pe ordinea de zi a comisiilor şi a plenului.

Bogdan Olteanu a refuzat să convoace Biroul ieri sau astăzi, prevalându-se de faptul că cererea fusese depusă cu 45 de minute mai târziu decât ora la care era solicitată convocarea şedinţei - 15.00. Contactat de „Adevărul”, Bogdan Olteanu nu a putut da nicio garanţie că legea va fi discutată şi votată de Cameră în actuala legislatură.

În timp ce senatorii respingeau ordonanţa, aproape 250 de sindicalişti din toate federaţiile din educaţie pichetau Palatul Parlamentului. Rezultatul votului în Senat i-a făcut pe protestatari să spună că s-a mai făcut un pas înainte pentru salariile lor. “Asta înseamnă că majoritatea senatorilor sunt consecvenţi în acţiunile lor.

Prin votul de respingere senatorii au fost responsabili. Însă, noi aşteptăm să vedem ce se întâmplă la Camera Deputaţilor, dacă domnul Olteanu tergiversează discutarea ordonanţei”, a spus Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

Sindicaliştii au declarat că ei sunt hotărâţi să facă grevă generală pe 18 noiembrie dacă ordonanţa va rămâne în vigoare. În şcoli, elevii erau ieri la clasă, cu toate că cele patru mari federaţii din educaţie: „Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, (FSLI) „Alma Mater” şi FEN erau în grevă de avertisment de două ore, între 12,00 şi 14,00.

Dacă profesorii de la Universitatea Bucureşti şi de la Academia de Studii Economice din Bucureşti nu au făcut ieri grevă de avertisment, colegii lor de la Universitatea Politehnică şi de la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport au optat pentru întreruperea cursurilor.

Ordonanţa intră în vigoare

Potrivit preşedintelui Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Sergiu Andon (PC), succesiunea actelor normative este următoarea: legea de majorare a salariilor cu 50%, ordonanţa de amânare a majorării cu 50% până la 1 aprilie 2009 este în vigoare până când este respinsă de Camera Deputaţilor în măsura în care nu este declarată neconstituţională de către Curte.

Ordonanţa de ieri îşi produce efectele până în momentul în care intră în discuţia Parlamentului. Legea de aprobare a ultimei ordonanţe poate întârzia oricât. El a mai spus că ordonanţa poate conţine prevederi explicite de abrogare a dispoziţiilor legislative anterioare. 

Trei legi şi multă confuzie

Legea de mărire a tuturor salariilor cu 50%, adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte.

Ordonanţa de urgenţă prin care “legea 50%” este blocată până anul viitor. Senatul a respins ieri această Ordonanţă, care merge la Camera Deputaţilor. Oricum, Avocatul Poporului a reclamat-o la Curtea Constituţională.

Ordonţa de urgenţă emisă ieri, prin care salariile se măresc gradual de la 1 martie 2009. Cele mai mici lefuri vor creşte cu 28%.

Cum vor creşte salariile după noua ordonanţă

Ordonanţa de urgenţă propusă  ieri de Guvern prevede că  salariile profesorilor se vor mări invers proporţional cu vechimea.

Procentul cel mai mare îl vor primi debutanţii în învăţământ: 28%.

Majorarea va avea loc în două tranşe: 14% de la 1 martie 2009 şi 14 % de la 1 septembrie 2009.

Un debutant care în prezent câştigă 700 lei pe lună va primi în 2009, 1.000 lei.

Un profesor cu vechime medie va câştiga 1.250 de lei faţă de 1.000 de lei acum.

Un profesor de liceu cu toate gradele luate va primi circa 2.100 lei, în loc de 2.000 acum .

În ordine descrescătoare, salariile profesorilor cu experienţă vor creşte invers proporţional cu vechimea.

Surse guvernamentale ne-au declarat că profesorii universitari care au câştiguri de peste 14.000 lei, nu vor mai primi nimic în plus.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite