Ping-pong cu TVA între UE şi FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem liber de la Uniune să reducem taxa pe valoarea adăugată, dar acordul nostru cu FMI nu lasă loc de relaxări fiscale. Miniştrii de finanţe din UE au căzut de acord cu reducerea cotei standard de TVA până la 15%, însă e greu de crezut că România va putea aplica astfel de măsuri.

Încheierea unui acord cu FMI presupune limitarea drastică a cheltuielilor, combinată cu o mărire a surselor sigure de venituri la bugetul statului. Iar printre cele mai sigure surse de venituri se numără colectările din taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Este de presupus, astfel, că dacă pe partea de cheltuieli limitările nu vor fi atât de uşor de realizat, presiunea bugetară se va orienta către colectarea de sume mai mari din TVA.

În ţările vecine, rezultatul măsurilor impuse de FMI a constat într-o creştere a TVA cu câteva puncte procentuale, tocmai pe baza acestui mecanism. Iar România nu pare să fie ferită de acest pericol.

Din păcate, perspectiva presiunilor bugetare care ar putea duce la creşteri de taxe, în special TVA, vine într-un moment ce ar fi trebuit să fie o sărbătoare pentru ţara noastră: ECOFIN, organismul format din miniştrii de finanţe ai UE au acceptat ca TVA să se poată reduce până la o cotă de 15%.

România ca membră a UE, ar fi putut beneficia de o astfel de relaxare, însă va fi extrem de greu, în condiţiile noii relaţii cu FMI care se negociază în aceste zile.

Leul va slăbi şi mai mult


Un eventual acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional ar putea duce cursul la 5 lei pentru un euro, apreciază, într-o analiză preluată de „MarketWatch“, Neil Shering economist la „Capital Economics“.

Vine şi BERD în România


Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, va veni la Bucureşti pe 18 şi 19 martie, ca să reconfirme angajamentul pe termen lung al băncii pentru România, în perioada de instabilitate actuală, arată un comunicat transmis ieri de instituţie.

Ţările membre pot reduce cota standard a taxei la 15%

Miniştrii de finanţe din UE au ajuns la un acord privind reducerea TVA la anumite bunuri şi servicii în toate ţările membre, sub pragul impus până acum de minimum 15%.

Franţa a înregistrat un mare succes prin adoptatea, de către Consiliul ECOFIN (organism compus din miniştrii europeni de economie şi finanţe), a propunerii sale de reducere a cotei TVA pentru diverse servicii, precum îngrijirea persoanelor la domiciliu, restaurante, construcţii, renovare şi alte servicii ale prestatorilor locali care presupune multă activitate manuală.

Potrivit ministrului francez al economiei, Christine Lagarde, majoritatea statelor au fost de acord cu reducerea până la 15% a cotei TVA pentru serviciile menţionate, lista fiind extinsă cu o parte din propunerile Germaniei, principalul opozant al propunerii. Astfel că vor beneficia de TVA redus profesiile liberale din domenii precum marochinărie, mercerie, mici reparaţii casnice.

Alt opozant din cei şase, Portugalia, a obţinut în schimbul acordului său reducerea TVA pentru taxele de drum din zona capitalei, anunţă ministrul Fernando Teixeira dos Santos.

Zona euro rămâne închisă pentru Est

La întrunire s-au făcut auzite şi voci care resping presiunile extinderii accelerate a zonei euro. Acestea susţin că o eventuală adoptare unilaterală sau accelerată a monedei euro de către ţări precum Cehia, Ungaria, Polonia sau România nu va constitui un remediu pentru evitarea unui posibil dezastru, ci, dimpotrivă, ar putea duce la „slăbirea fatală“ a monedei unice.

Dificultăţile estului continentului pleacă şi de la lipsa dolarilor de pe piaţă, care rămân blocaţi în băncile americane din cauza crizei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite