Pilulele con traceptive şi riscurile asociate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a începe un tratament cu pastile anticoncepţionale, ai nevoie de consultul unui medic de  planning familial sau al unui ginecolog.

Una din patru femei cu vârste sub 35 de ani foloseşte contraceptive orale. Prin urmare, se expune riscurilor variate pe care le presupune administrarea acestora.

Controlează activitatea hormonală

Pastilele anticoncepţionale inhibă activitatea hipotalamusului, centrul controlului hormonal de la nivelul creierului, care trimite informaţii glandei hipofize să elibereze hormoni sexuali. Dacă aceşti hormoni sunt inhibaţi, ovulaţia nu mai are loc.

Suplimentar, pilula împiedică mucusul cervical să devină apos, aşa cum se întâmplă, în mod normal, în timpul ovulaţiei. Mucusul, rămânând vâscos pe toată perioada ciclului menstrual, face imposibilă pătrunderea spermatozoizilor către trompele uterine.

Pot determina apariţia cheagurilor de sânge

Cel mai grav efect advers este riscul de apariţie a cheagurilor de sânge care, dacă ajung la plămâni, pot fi fatale. Mai precis, anticoncepţionalele cu o cantitate crescută de estrogen şi cu anumite tipuri de progesteron cresc riscul utilizatoarelor de a suferi o embolie pulmonară (blocarea uneia dintre ramurile arterei pulmonare), ce poate pune viaţa în pericol.

Incidenţa apariţiei acestor cheaguri de sânge este mai mare cu 30 la sută la femeile care urmează un tratament cu pilule anticoncepţionale, decât la femeile care folosesc un mijloc contraceptiv fără hormoni. De aceea, medicii recomandă precauţie persoanelor obeze, cu antecedente de boli varicoase sau de tromboflebite ori cu hipertensiune arterială.

Reglează ciclul menstrual

Administrarea anticoncepţionalelor are ca principal efect, într-o primă fază, reglarea ciclului menstrual. Astfel, menstruaţia devine mai scurtă, mai puţin abundentă, iar simptomele sindromului premenstrual sunt aproape inexistente.

În anumite cazuri, însă, după încetarea folosirii pilulelor contraceptive, unele femei prezintă o dereglare a ciclului menstrual sau chiar absenţa lui. Acest efect este însă temporar, până când organismul se învaţă cu lipsa pastilelor.

Interacţionează cu unele medicamente

image

Înainte de începerea unui tratament medicamentos, trebuie să-ţi informezi medicul curant cu privire la folosirea contraceptivelor orale. Ele ar putea interacţiona în mod negativ cu alte medicamente, cum ar fi unele antibiotice sau anticonvulsive.

Afectează fertilitatea pe termen scurt

Imediat după ce s-a încheiat tratamentul cu anticoncepţionale, există riscul ca, până la patru luni, femeia să nu mai fie fertilă. În medie, perioada de infertilitate pe care medicii o consideră normală durează două-trei luni, dar, în funcţie de concentraţia hormonală a pilulelor şi de organism, infertilitatea se poate prelungi chiar şi până la 8-12 luni, cu sau fără prezenţa ciclului menstrual.

Creşterea în greutate, unul dintre efecte

Un alt efect secundar al administrării de pilule contraceptive este posibila acumulare de kilograme. Creşterea în greutate se produce fie din cauza retenţiei de lichide, fie pentru că aceste pastile cresc apetitul, ceea ce automat te va face să mănânci mai mult.

image

Specialistul nostru
Dr. Alexandra Crişan


medic primar obstetrică-ginecologie
Spitalul Filantropia


Efectele adverse ale administrării pilulelor contraceptive sunt rare la femeile care nu fumează şi care sunt sănătoase. În cazul celor sănătoase, efectele secundare pot fi minore (greaţă, creştere în greutate, depresie, dureri de sâni, scăderea  libidoului), dar acestea nu necesită o atenţie deosebită.

Femeilor care au probleme de sănătate, contraceptivele le pot cauza diverse probleme, cum ar fi: afectarea funcţiei ficatului (de la apariţia unei tumori benigne până la cancer hepatic), formarea de cheaguri (microtrombi), ce pot determina accidente vasculare cerebrale sau infarcte şi alte boli cardiovasculare.

Cele mai severe efecte secundare, care impun un consult medical de urgenţă, sunt schimbările bruşte în capacitatea de respiraţie, tulburări de vedere şi de coordonare, dureri de cap severe, apărute brusc, dureri toracice severe, dureri abdominale, dureri de picioare sau de mâini, tuse cu sânge sau amorţeală şi slăbiciune.

Contraindicaţie

Femeile care fumează nu trebuie să ia pilule contraceptive, avertizează specialiştii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite