Pietonii sunt pericol public pe străzile din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TIMIŞOARA: Timişorenii care traversează strada aiurea sunt campioni la accidente pe şosele

Pietonii care sar în faţa maşinilor fără să se asigure sunt urmaţi în statistici de trecătorii răniţi în timp ce traversează strada regulamentar.

Vitezomanii care mor cu maşinile în stâlpi au fost întrecuţi în statisticile Poliţiei Rutiere de pietonii care se aruncă în faţa automobilelor.  Peste 30 de persoane au fost luate pe capotă de la începutul anului, pentru că au traversat strada aiurea. Opt dintre pietoni au murit, iar restul s-au ales cu răni grave. Majoritatea sunt şi acum în spitale.

Toţi şoferii care lovesc pietoni se aleg cu dosare penale. Victimele au la dispoziţie 60 de zile ca să depună împotriva lor plângeri penale. Dacă cel lovit are nevoie de peste 20 de zile de îngrijiri medicale pentru a-şi reveni în urma accidentului, şoferul riscă să fie trimis în judecată pentru vătămare corporală.  „Trimiterea în judecată a şoferului este hotărâtă de procuror. Cei mai mulţi dintre pietonii care traversează strada neregulamentar sunt persoanele vârstnice. Acestea nu ţin cont de regulile de circulaţie. Ei se aşteaptă să nu fie amendaţi pentru că sunt bătrâni”, a spus subcomisarul Dumitru Domăşneau, şeful Poliţiei Rutiere Timişoara.

Pietonii kamikaze au provocat şi anul trecut cele mai multe accidente în Timişoara. Aproape 130 de persoane au fost luate pe capotă, însă doar jumătate dintre ei s-au ales cu răni grave. Poliţiştii susţin însă că majoritatea pietonilor nu se sperie de amenzi, cu toate că agenţii de circulaţie sancţionează zilnic sute de timişoreni.

100 de „poliţişti culcaţi” în oraş

Statisticile arată că trecerile de pietoni nu mai sunt sigure. Pe locul doi în topul accidentelor rutiere din municipiu sunt trecătorii care ajung în spital deşi au traversat strada regulamentar. De la începutul anului, aproape 20 de pietoni au fost loviţi pe zebră. Primăria Timişoara montează pe bulevarde, în această perioadă, „poliţişti culcaţi”, adică aprope 100 de calmatoare de trafic, care să-i determine pe şoferi să calce frâna când ajung în apropierea trecerilor de pietoni. „Remontăm calmatoarele de trafic în zonele din Timişoara în care statisticile Poliţiei Rutiere indică un număr ridicat de accidente rutiere”, a declarat Culiţă Chiş, şeful Direcţiei Drumuri şi Transporturi din Primăria Timişoara.

Soluţie

Agenţii de circulaţie susţin că în locurile în care s-au montat calmatoare de trafic numărul accidentelor a scăzut cu 95 la sută. Totuşi, accidentele pe trecerile de pietoni se înmulţesc în perioada iernii, când dispar „poliţiştii culcaţi”. „Scoatem calmatoarele de trafic în perioada decembrie-martie de pe şosele, pentru că altfel ele sunt rupte de maşinile de deszăpezire”, a spus Culiţă Chiş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite