Primarul Piedone spală străzile în timp ce plouă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul sectorului 4 din Capitală este obligat de Curtea de Conturi să returneze la stat banii aruncaţi pe fereastră. Ploaia l-a „băgat“ la apă pe primarul Cristian Popescu Piedone. Curtea de Conturi a constatat că aleile din sectorul 4 figurau ca fiind spălate fix în zilele în care ploua.

Cristian Popescu Piedone trebuie să verifice toate plăţile pe care le-a făcut pentru stropirea străzilor din zona pe care o păstoreşte. El este obligat şi să calculeze eventualele prejudicii şi să recupereze sumele plătite nejustificat.

Aceste măsuri i-au fost impuse de Curtea de Conturi, la 25 ianuarie 2010, după ce inspectorii au descoperit - în urma unui audit financiar pentru anul 2008 - mai multe nereguli în cheltuirea banilor publici. „Plata nelegală a sumei de 9.490 de lei efectuată către REBU S.A. prin decontarea unor servicii de stropire a străzilor neefectuate de societate, având în vedere că în zilele respective şi în intervalul orar în care s-au decontat aceste servicii a plouat", se arată în procesul-verbal al comisarilor. Totuşi, în timpul auditului, aceste plăţi, considerate nelegale, de 9.490 de lei, şi dobânzile aferente de 845 de lei, au fost încasate de la REBU şi au fost virate la buget.

Sporuri fără număr

Cele mai grave nereguli găsite de Curtea de Conturi- Camera de Conturi la Primăria Sectorului 4 vizează plăţi necuvenite, în sumă totală de 3.538.283 de lei (aproximativ 830.000 de euro), reprezentând sporuri salariale neprevăzute în actele normative în vigoare.

Aceşti bani au reprezentat: prime de vacanţă luate de 27 de salariaţi - personal contractual (23.313 de lei), sporul de stabilitate primit de 56 de salariaţi - personal contractual şi 163 de funcţionari publici (420.970 de lei), sporul de confidenţialitate de care au beneficiat 135 de salariaţi - personal contractual şi 245 de funcţionari publici (688.664 de lei), indemnizaţie pentru ţinută acordată pentru 135 de salariaţi - personal salarial şi 245 de funcţionari publici (1.562.587 de lei) şi indemnizaţie de participare la comisiile de licitaţie pentru 29 de funcţionari publici şi 6 salariaţi.

Totalul acestor sume, considerate de Curtea de Conturi ca fiind acordate fără temei legal, este de 3.538.283 de lei, şi include sporturi brute în valoare de 2.798.169 de lei, la care se adaugă contribuţiile angajatorilor achitate de Primărie, în sumă totală de 740.114 de lei.

Uniformele care nu există

Primarul Piedone a reclamat raportul chiar la Curtea de Conturi, însă contestaţia i-a fost respinsă. Curtea a arătat că acordarea sporului de stabilitate nu a avut temei legal şi că angajaţii Primăriei nu pot beneficia de bonusuri pentru confidenţialitate întrucât acestea se dau doar unor categorii restrânse de personal -angajaţi în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, Administraţia Prezidenţială, CNSAS, şi în câteva ministere.

În ceea ce priveşte indemnizaţia de uniformă, Curtea a arătat că de aceasta nu beneficiază decât funcţionarii publici care, potrivit legii, sunt obligaţi să poarte uniformă în timpul serviciului, iar angajaţii Primăriei care au primit acest spor nu se încadrează în categoriile menţionate de lege.

Contestaţia edilului

Popescu Piedone a contestat la Tribunalul Bucureşti raportul Curţii de Conturi. El cere anularea actului prin care i se cere să recupereze sporurile salariale date angajaţilor.

„Este evident că în cazul în care nu s-ar mai continua plata sporurilor salariale către personalul contractual din cadrul Primăriei Sectorului 4, atunci ar exista riscul ca primarul să fie tras la răspundere pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale", a explicat Piedone magistraţilor. El a mai atras atenţia că recuperarea acestor bani nu este sigură, deoarece trebuie să facă cereri în instanţă împotriva propriilor angajaţi.

„Ne supunem la riscul a 400 de acţiuni formulate pe rolul instanţelor de judecată, la cheltuieli reprezentând onorarii pentru avocaţi, taxe de timbru şi altele", mai arată Piedone.

Şofer policalificat

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost în centrul unui scandal în 2008 după ce a ieşit la iveală că edilul obţinuse, în 2007, permisul de conducere cu ajutorul poliţiştilor şpăgari din Argeş. Piedone a reuşit „performanţa" de a lua examenul auto pentru cinci categorii în doar o singură zi. La 25 septembrie 2007, Piedone a devenit „argeşean" cu acte în regulă, după ce şi-a făcut mutaţia la un prieten, în comuna Priboieni.

S-a înscris la examenul auto, iar la 19 octombrie a luat examenul la nu mai puţin de 5 categorii. Astfel, Piedone a devenit şofer cu permis pentru motocicletă, autoturism, autoturism cu remorcă, camion şi camion cu remorcă. La 24 octombrie 2007 - după ce s-a văzut cu permisul auto în buzunar - Cristian Popescu a redevenit bucureştean. După izbucnirea scandalului privind obţinerea ilegală a permiselor de conducere în Argeş, permisul i-a fost suspendat.

Buletinul meteo, arma Curţii de Conturi

Buletinul meteorologic a mai fost folosit de către inspectorii Curţii de Conturi şi la descoperirea unor ilegalităţi în activitatea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), în mandatul actualului director, Radu Popa.

Una dintre afaceri se referea la o serie de lucrări de semănare de gazon în Capitală. Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, firma contractată de ALPAB, SC Bytza Garden SRL (ce figurează pe Registrul Comerţului ca neavând angajaţi şi cu profit zero), a emis, în decembrie 2009, trei facturi pentru plata lucrărilor efectuate.

Valoarea totală: 212.776 de lei, echivalentul a 53.000 de euro. Conform documentelor din contabilitatea ALPAB, recepţia lucrărilor a fost efectuată în zilele de 22 şi 23 decembrie 2009.

În acea perioadă însă, Capitala se afla îngropată sub strat de zăpadă. „În zilele respective, grosimea stratului de zăpadă în Bucureşti era de 16-18 centimetri", preciza raportul Curţii de Conturi. Bogdan Florea, patronul firmei care a pus iarba miraculoasă, confirma pentru „Adevărul", în luna mai, existenţa mai multor contracte încheiate între firma sa şi ALPAB. Cât despre recepţie, acesta se declara o victimă a uitării: „Era zăpadă în Bucureşti? Nu-mi aduc aminte de aşa ceva".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite