Picaţii la Bac ar putea face un an de facultate
0
Liceeni care au picat Bacalaureatul ar putea merge la universitate pentru un an pregătitor, potrivit unui proiect de lege depus de parlamentari.
Trei deputaţi PSD au depus un proiect de lege pentru cei 90.000 de absolvenţi de liceu care nu au promovat Bacalaureatul anul acesta.
Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu şi Titus Corlăţean susţin că tinerii care au media de absolvire a liceului de cel puţin 7 pot participa la un an pregătitor la o universitate, la finalul căruia vor susţine examenul de maturitate. Iniţiatorii proiectul spun că dacă în următorul an liceeni vor lua Bacalureatul, atunci lor li se vor echivala stuidiile ca primul an de facultate.
Argumentele parlamentarilor pentru proiect âin de faptul că examenul a fost organizat în condiţii imporprii din cauza faptului că subiectele nu au fost diferenţiate.
„Această propunere legislativă nu modifică admiterea la facultate, ci are ca obiectiv să nu lase pe stradă 100.000 de absolvenţi de liceu care sunt debusolaţi. Cei care se înscriu pentru anul pregătitor nu au statutul de student. Universitatea se angajează să le introducă în acest an pregătitor care configurează programa de Bacalaureat şi toate sau parţial disciplinele ale anului I ale programului de licenţă”, susţine Ecaterina Andronescu.
Ce spune Daniel Funeriu
Aflat la Constanţa, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a afirmat că proiectul de amendare a Legii Educaţiei depus, miercuri, în Parlament, este unul ''năstruşnic, iresponsabil, fără niciun fel de corespondent în lume, probabil rezultatul unei cârdăşii cu cei care au fost obişnuiţi ca universităţile să fie fabrici de bani'', a spus ministrul. El nu e de acord ca Ministerul Educaţiei să dea banii pentru anul pregătitor.
''Încerc să-mi ponderez cuvintele. Este o iniţiativă năstruşnică, iresponsabilă, care evident nu va avea succes. (...) Este o iniţiativă fără niciun fel de corespondent nici în Europa şi niciunde altundeva în lume. Face parte din ceea ce eu numesc, fără niciun fel de emoţie, şcolarizarea mediocrităţii. (...) Denotă modul şi gândirea în care acest minister a fost condus, având în vedere cine a iniţiat acest lucru. Trebuie să ne gândim foarte serios dacă această iniţiativă, care prevede în finalul ei faptul că statul trebuie să suporte aceste cheltuieli, nu este şi rezultatul unei cârdăşii cu cei care au fost obişnuiţi ca universităţile să fie fabrici de bani. Cred că trebuie să ne uităm foarte atenţi dacă această cârdăşie, care acum nu mai este posibilă la nivelul ministerului, nu încearcă să fie continuată la nivelul unor parlamentari'', a declarat ministrul Educaţiei, citat de Agerpres.