Ticu Lăcătuşu, pe schiuri în Groenlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinistul Ticu Lăcătuşu, care a cucerit încă de anul trecut cele mai înalte piscuri ale Groenlandei, porneşte într-o nouă expediţie.

De data aceasta vrea să studieze calota glaciară. El va fi însoţit în expediţia care debutează astăzi de bucureşteanul Cornel Coman, unul dintre cei mai experimentaţi antrenori de schi-alpin din ţară.

Cei doi vor să traverseze Groenlanda de la est la vest doar pe schiuri, pe o distanţă de 600 de kilometri, în decurs de o lună. „Este un vis mai vechi să ajung să merg pe urmele lui Fridtjof Nansen. Traseul nostru este mai lung cu circa 100 de kilometri decât cel făcut de exploratorul norvegian în anul 1888", a explicat Ticu Lăcătuşu.

Expediţia va începe la Copenhaga (Danemarca) şi va continua cu Reykjavik (Islanda). Startul propriu-zis al marşului pe schiuri va fi în localitatea Naqtivit Fjord, de pe coasta de est a Groenlandei. Cei doi exploratori vor să înainteze zilnic circa 10-25 de kilometri spre interiorul insulei, iar peste aproximativ o lună este programată sosirea pe coasta vestică, la Kangerlussuaq Fjord.

„Ne vom baza pe noroc"

Anul trecut, doar două echipaje din 15, câte s-au încumetat să pornească, au reuşit să realizeze o astfel de expediţie de traversare a insulei de gheaţă. Dacă Lăcătuşu şi Coman vor reuşi să-şi ducă la bun sfârşit proiectul, s-ar consemna încă o premieră românească în istoria alpinismului.

Alpinistul nemţean are emoţii că ar putea întârzia spre marea încercare pe insula de gheaţă din cauza norului vulcanic din Islanda. Lăcătuşu pleacă astăzi cu maşina spre Danemarca, de unde urmează să decoleze marţi spre Islanda, dacă vulcanul care emană cenuşă se va potoli.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite