Piatra Neamţ, între cele mai sigure oraşe din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietrenii ies noaptea din casă fără teama că li s-ar putea întâmpla lucruri neplăcute. Oraşul de la poalele Pietricicăi ocupă un loc de frunte într-un studiu european care măsoară gradul de siguranţă al cetăţenilor.

Studiul realizat de Institutul European de Statistică plasează municipiul de la poalele Pietricicăi pe locul nouă în Europa, într-un clasament al celor mai liniştite oraşe. Practic, 93% dintre locuitorii chestionaţi au afirmat că se simt în siguranţă atunci când ies la plimbare pe străzile din Piatra Neamţ.

„Cred că opinia publică a perceput pozitiv faptul că patrulele noastre sunt întotdeauna pe străzi. Meritul le aparţine şi cetăţenilor, căci munca poliţiştilor poate corecta o situaţie în proporţie de 20%, restul ţine de respectul oamenilor faţă de lege”, explică Aurelian Vasea Şoric, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Unii locuitori s-au arătat surprinşi de rezultatele sondajului şi spun că totuşi mai este cale lungă până să iasă din case fără grija că li s-ar putea întâmpla ceva rău. „În centru mai e cum mai e, dar sunt unele cartiere, cum este Gara Veche, unde trebuie să umble jandarmii toată noaptea pe stradă. Aşa este şi în cartierul Speranţa”, a declarat Vlad Aprofirei, inginer.

„Din punctul meu de vedere, locul 9 e în regulă, dar cred că se poate mai bine. Mai sunt zone în care nu mă avânt să merg noaptea, poate şi din cauza câinilor vagabonzi, dar şi a multor tineri neastâmpăraţi”, a menţionat Emilia Maftei, pensionară.

Un poliţist la 600 de locuitori

Şeful Poliţiei spune că cele mai multe dintre infracţiunile înregistrate, de la începutul acestui an, au fost furturi, urmate de tâlhării.
„Nu am avut nici un caz de gravitate deosebită în ultima perioadă. Furturile înregistrate în tot judeţul se ridică la circa 1.238 de cazuri, iar tâlhăriile s-au ridicat la 33 de fapte.

Procentul tâlhăriilor a scăzut în ultimul an cu 50%”, a precizat Aurelian Vasea Şoric.

În medie, un singur poliţist din Neamţ trebuie să protejeze circa 600 de locuitori de potenţialii infractori. Gheorghe Ştefan, primarul oraşului Piatra Neamţ,  s-a bucurat pentru locul bun obţinut de Piatra Neamţ în statisticile UE, dar spune că este loc de mai bine. „Se poate mai mult, putem ajunge chiar pe primul loc”, a declarat edilul din Piatra Neamţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite