Piaţa muncii aşteaptă dezgheţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii cred că abia în primăvară moldovenii vor găsi locuri de muncă mai multe şi mai atractive. Veşti proaste pentru cei specializaţi în furnizarea de electricitate, gaze şi apă. Companiile din aceste domenii vor face puţine angajări.

Studiul Manpower „Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă“ arată că majoritatea firmelor din Regiunea Nord-Est nu intenţionează să angajeze oameni în primele trei luni ale acestui an. Analiza a fost realizată prin intervievarea unui număr de 750 de angajatori români care provin din 10 sectoare de activitate şi opt regiuni.

„Cu toate că se observă o scădere a perspectivei de angajare comparativ cu cea înregistrată în urmă cu trei luni, Previziunea Netă de Angajare se situează încă la o valoare pozitivă de +16%. Mai mult de jumătate dintre angajatorii intervievaţi, peste 58%, nu se aşteaptă la modificări şi doar 28% se aşteaptă la o creştere a ritmului de angajare în trimestrul 1 al anului 2009“, se menţionează în analiza companiei de resurse umane.

„Declinul continuu înregistrat în România, în ceea ce priveşte activititatea de angajare, nu este o surpriză, ţinând cont de condiţiile actuale înregistrate pe piaţă în rândul companiilor, care îşi vor ajusta cu o mai mare atenţie angajările în funcţie de noua cerere de produse sau servicii pe care le oferă“, afirmă Camelia Stănculescu, General Manager al Manpower România.

Studiul mai arată că cele mai afectate de valul de disponibilizări de la sfârşitul anului trecut au fost activităţile cu caracter sezonier. În continuare, angajatorii din domenii precum agricultură, vânătoare, silvicultură, pescuit, construcţii şi turism nu iau în calcul încadrări în primele trei luni ale anului, dar estimările pentru următoarele trei luni vor fi pozitive.

Mai puţine job-uri în sectorul energiei

Piedici vor întâmpina tinerii care vor să se angajeze în domenii precum producţia energiei electrice, gaze şi apă. Marile companii vor scoate la concurs cu 15% mai puţine locuri de muncă, comparativ cu anul trecut.

Totuşi, per ansamblu, oportunităţile de găsire a unui nou loc de muncă nu ar trebui să fie foarte diferite faţă de anul trecut, deoarece în Regiunea Nord-Est, angajatorii au raportat o previziune netă de angajare de doar -2%.

„E foarte greu de spus cum, şi în ce proporţie, va afecta criza financiară piaţa muncii din regiune, mai ales că la noi sunt foarte puţine companii multinaţionale şi firme care să lucreze direct cu producătorii din industria auto. Marea problemă, cea a lipsei oamenilor cu talent, şi certificare în management rămân în continuare o provocare pentru angajatorii care caută profesionişti“, este de părere Gheorghe Pleşu, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Iaşi (AOAI).

Tinerii valoroşi oricum vor găsi de lucru

Cei care sunt încă studenţi nu-şi pun nici ei foarte multe semne de întrebare, mai ales că anul şcolar se va încheia abia la vară. „Sper ca până atunci să se redreseze situaţia în economia locală. Eu ţin mult să mă angajez în domeniul în care m-am specializat, cel al psihologiei, unde oricum se găsesc greu posturi libere“, spune Anca, studentă la Psihologie în anul trei.

„Am deja un job cu jumătate de normă la o firmă din domeniul serviciilor şi de aproape doi ani îmi caut ceva mai bine plătit, care să aibă legătură cu specializarea mea. Voi urmări deschiderea fabricii Delphi de la Miroslava, sper să găsesc acolo un post potrivit“, afirmă Constantin, masterand la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi.

Prima recomandare pe care oamenii de afaceri o au pentru absolvenţii care nu găsesc ceea ce-şi doresc în oferta angajatorilor este antreprenoriatul. „Să încerce să pună pe picioare propria afacere. Dacă munceşti şi ai un plan, o idee bine documentată despre ceea ce vrei să faci, este imposibil să nu reuşeşti“, adaugă Gheorghe Pleşu.

Pentru a fi cu un pas înaintea altor tineri bine pregătiţi, reprezentantul AOAI spune că studenţii se pot pregăti încă din timpul şcolii pentru piaţa muncii.

„Este foarte bine să muncească, cu condiţia să îmbine job-ul cu specializarea pe care o urmează. În plus, este absolut necesar să vină la şcoală pentru a-şi perfecţiona cunoştinţele teoretice, care vor sta la baza dezvoltării profesionale, pe viitor“, completează Gheorghe Pleşu.

Sfaturi pentru anul 2009

Oamenii de afaceri le recomandă tinerilor să-şi folosească creativitatea pentru a-şi dezvolta propriile afaceri şi să depună proiecte pentru finanţări europene. „Fondurile europene nu trebuie neglijate, căci reprezintă o oportunitate pentru cei care vor să-şi dezvolte propriile companii“, este de părere Gheorghe Pleşu, preşedintele AOAI. Acesta recomandă tinerilor să înveţe să întocmească un plan de afaceri pentru domeniile în care doresc să urmeze o carieră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite