Piaţa clandestină de la colţul blocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa clandestină de la colţul blocului
Piaţa clandestină de la colţul blocului

Comercianţii ambulanţi din Baia Mare nu vor să se lase de „afacere” deşi nu au autorizaţie de a face comerţ pe trotuar. Vânzătorii, care au deja clienţi fideli, susţin că în pieţele agroalimentare nu au loc deoarece „ţiganii fac legea”.

 Zeci de comercianţi ambulanţi îşi vând în continuare marfa pe străzile municipiului Baia Mare, fără să ţină cont de nenumăratele avertismente primite de la autorităţi. De obicei, zona în care îşi expun aceştia marfa este cartierul Vasile Alecsandri.
„Sunt bătrână şi dintotdeauna ne-am ocupat cu creşterea animalelor. De câţiva ani buni vin lângă magazinul Center. Am clienţii mei şi în doar câteva ore plec acasă”, spune Maria Botnar, de 62 de ani, din localitatea maramureşeană Recea. „E o adevărată mafie şi ţigănie în pieţe. Ţiganii fac legea acolo”, continuă femeia.

Preţuri negociabile

În asentimentul ei este şi colega ei de tarabă, care spune că nu poate să-şi vândă marfa în pieţele agroalimentare din oraş. „Este mizerie şi fură foarte mult. Ei îşi închiriază spaţiile, deşi nu sunt fermieri sau producători”, spune Rodica Cioltea. Vânzătorii recunosc că este mult mai avantajos pentru ei să stea la marginea drumului, iar comerţul este mult mai bănos aici decât cel din piaţă. Preţurile nu sunt fixe şi în general se negociază cu clientul. „Noi am dori să se deschidă o piaţă în cartierul Vasile Alecsandri. Oricum vom sta aici pentru că este mult mai avantajos”, spune Lucica Topală, de 45 de ani, din Satu Nou de Jos. „Produsele lactate pe care le punem noi spre vânzare sunt mai bune decât cele de pe rafturile magazinelor”, mai spune Lucica.

Imuni la amenzi

Comercianţii ambulanţi îşi fac apariţia la colţ de bloc în jurul orei 07.00, iar în general pun spre vânzare produse lactate, dar şi fructe şi legume. Astfel, băimărenii pot cumpăra de la ei un litru de lapte cu 2 lei, 3 lei costă o bucată de brânză, iar smântâna se poate achiziţiona la 7 lei litrul.
„Am primit multe avertismente, însă nu mergem în altă parte. Venim cu frica-n sân să nu ne prindă autorităţile şi sperăm să ne vindem toată marfa”, afirmă o altă comerciantă ce şi-a „postat” marfa în cartierul Gării.
Doar din 15 august angajaţii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Maramureş au făcut în cartierul Vasile Alecsandri 22 de controale la comecianţii din zonă. Au împărţit patru amenzi contravenţionale în valoare de 1.000 de lei şi trei avertismente.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite