Piaţa agroalimentară este mai scumpă în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa agroalimentară este mai scumpă în weekend
Piaţa agroalimentară este mai scumpă în weekend

Comercianţii profită de numărul mare de clienţi şi cresc preţurile la legume şi fructe

Dacă vreţi să faceţi economii, nu este bine să mergeţi la piaţă în weekend. Cele mai multe produse sunt mai scumpe chiar şi cu 1,5 lei pe kilogram decât în cursul săptămânii. Cumpărătorii sunt în număr mult mai mare în dimineţile de sâmbătă şi duminică, de aceea vânzătorii mai cresc preţurile.

Am vizitat în această dimineaţă Piaţa Zahana din Slatina. Mesele erau înţesate cu marfă despre care vânzătorii spuneau că este proaspătă şi naturală. Roşii, castraveţi, dovlecei, varză, ardei roşu şi verde, vinete de grădină, cartofi, ceapă nouă, dar şi caise, piersici sau mere de grădină, toate aşteptau cumpărătorii care nu încetau să apară.

Roşiile, de la 1 leu la 2,5 lei

Am luat la rând tarabele, în căutarea celor mai mici preţuri şi a celor mai proaspete legume. Dacă până ieri, roşiile nu costau mai mult de 1- 1,5 lei, astăzi le-am găsit chiar şi cu 2,5 lei la câteva dintre mesele din piaţă. „Sunt roşii proaspete, naturale de la Băbiciu. Aseară le-am cules şi e normal să le dăm mai scumpe decât cei care le ţin pe tarabe de câteva zile şi le udă mereu să nu se pălească. Aşa e sâmbăta şi duminica, la prima oră, marfa proaspătă e puţin mai scumpă. Mai după-amiază lăsăm şi noi la preţ, să vindem tot“, spune convins Nicolae Manoilă, de 38 de ani.

La o altă tarabă, un comerciant are marfă bună, dar la preţuri piperate. Ardeii roşii costau 6 lei kilogramul, roşiile 2,5 lei, castraveţii 1,5 lei, ardeiul gras 1,5 lei kilogramul, iar vinetele erau 3,5 lei. Atraşi de aspectul frumos al legumelor, mulţi cumpărători erau dispuşi să plătească mai mult pentru marfă de calitate. „Sunt roşii şi cu 1,5 lei, dar nu sunt aşa de bine coapte ca astea. Vinetele sunt mai scumpe, dar arată foarte bine. Chiar dacă dau 1-2 lei în plus, măcar cumpăr produse de calitate“, spune Ileana Gruia, de 32 de ani, una dintre cumpărătoare.

Dacă pentru slătinenii tineri mărirea preţurilor la fructe şi legume în weekend nu este o problemă, pensionarii sunt atenţi la fiecare scumpire. „Eu am luat castraveţi cu 80 de bani kilogramul, joi, iar acum am văzut cu 2 lei kilogramul. Varza era maxim un leu, astăzi este cu 1,5 lei kilogramul, ardeii graşi i-am luat cu 1 leu, iar acum i-am văzut şi cu 2 lei. Am luat caise frumoase cu 2,5 lei, tot joi, iar azi sunt cu 3,5 lei. La fel s-au scumpit şi piersicile. Numai dovleceii şi lubeniţele au rămas la acelaşi preţ-un leu“, a spus Dumitra Lividescu, de 64 de ani, din Slatina.

O altă bătrână intră în vorbă şi ne povesteşte că atât ea, cât şi vecinele ei fac piaţa în cursul săptămânii, după-amiaza, când vânzătorii mai lasă la preţ, iar în weekend vin la piaţă mai mult să vadă preţurile şi să cumpere verdeaţă pentru gătit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite