Pianist de geniu, student la 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul Nicolae Mihăilă va studia de anul viitor la Universitatea de Muzică din Viena, deşi mai sunt trei ani până va absolvi liceul . Adolescentul va urma, în paralel, cursurile universităţii vieneze şi cele ale liceului orădean de artă. Astfel de excepţii se fac numai pentru copiii consideraţi supradotaţi.

„Dacă  nu cânţi manele, nu ai niciun viitor ca artist în România”, sunt cuvintele unui tânăr de 15 ani din Oradea, un genial pianist care a reuşit performanţa ca, după numai şapte ani de studiu, să fie selectat pentru a urma cursurile Universităţii de Muzică din Viena, în paralel cu cele ale Liceului de Artă din Oradea.

Anul viitor, Nicolae Mihăilă va începe să se pregătească la Viena, o astfel de excepţie fiind făcută de renumita universitate doar pentru copiii consideraţi supradotaţi.

Orădeanul este încântat de perspectivă, însă ceea ce-şi doreşte cu adevărat este să se stabilească, într-un final, la Zurich. „Este locul care mi se potriveşte ca o mănuşă. Îmi plac mentalitatea oamenilor, civilizaţia şi cultura”, spune Nicolae Mihăilă, care, dincolo de faptul că e un geniu al pianului, este un tânăr absolut normal, cu preocupări specifice vârstei.

Evoluţie promiţătoare

Cum ar spune tatăl său, mari interpreţi din România nu se pot lăuda cu ce a realizat Nicolae Mihăilă în doar şapte de ani de studiu. Cele 22 de premii câştigate până în prezent prefigurează un viitor care sună mai bine decât o sonată a lui Haydn.

Evident, înzestrat cu un talent nemaipomenit de a interpreta cu naturaleţe cele mai complicate sonate, Nicolae beneficiază nu doar de sprijinul Celui-de-Sus, ci şi de ajutorul părinţilor, care au ştiut să-i descopere şi să-i cultive talentul.

Geniu modern

În ciuda carierei de pianist şi a seriozităţii implicate de studiul muzicii clasice, Nicolae nu se mulează pe imaginea împământenită a  geniului retras şi neînţeles. Nicolae este genial, însă aici se opreşte asemănarea dintre el şi virtuozii clasici.

Are o viziune matură asupra vieţii, însă este un tânăr modern, căruia îi place să navigheze pe internet în căutare de concursuri pentru pian, dar şi să joace fotbal, fiind un înfocat susţinător al echipei Steaua.

Pianul rămâne însă cea mai mare pasiune a lui. „Dacă nu mi-ar face o plăcere enormă să cânt la pian, aş fi renunţat de mult timp. M-aş fi orientat spre altceva”, spune tânărul Săgetător care a început să studieze acest instrument la insistenţele mamei sale.

Evoluţia sa a implicat cel puţin patru ore de exerciţii pe zi, în weekenduri şi în vacanţe Nicolae stând în faţa pianului până la şase ore pe zi.

Succesele sale de pe plan artistic nu i-au afectat nici atitudinea de tânăr modest,  nici notele de la şcoală, fiind premiant în fiecare an. Pentru tot ceea ce a realizat până în prezent, Nicolae ţine să mulţumească profesoarei Fekete Elisabeta, dar şi întregului colectiv de profesori de la Liceul de Artă, care, fiecare în parte, l-au influenţat pozitiv. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite