Petronela Axintioaiei, Tânăra care trăieşte viaţa prin folclor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevă în clasa a X-a la Colegiul Economic „Octav Onicescu”, Petronela Axintioaiei este una dintre cele mai apreciate soliste de muzică populară ale momentului

etronela Axintioaiei a început să cânte pe când avea doar nouă ani. A învăţat de la părinţii săi să iubească tradiţia şi folclorul. „Tatăl meu cântă foarte frumos la muzicuţă şi mamei îi place foarte mult muzica populară”, spune tânăra.

Când era elevă în clasa a III-a, învăţătoarea i-a descoperit talentul şi Petronela a cunoscut-o pe cea care avea să îi devină îndrumător, Mariana Honceriu. Talentul copilului de atunci a cucerit-o imediat pe Mariana Honceriu, care a şi inclus-o în ansamblul „Mărginuţa”.

A cântat cu Ion Paladi

„Îi sunt foarte recunoscătoare doamnei Mariana Honceriu. M-a ajutat şi m-a sfătuit întotdeauna. Pentru mine este ca o a doua mamă. Şi ţin să le mulţumesc părinţilor mei, care m-au sprijinit şi au fost tot timpul alături de mine”, mai spune tânăra. Deşi a început să participe la concursuri şi festivaluri de muzică populară de doar doi ani, Petronela a reuşit să cucerească numeroase premii.

La Festivalul Naţional de Muzică Populară „Mugurelul”, de la Dorohoi, tânăra a obţinut locul al II-lea. Acelaşi premiu l-a câştigat şi la Festivalul „Cântec drag din plai străbun”, de la Vaslui, şi la Festivalul-concurs „Dorule, floare de rouă”, desfăşurat la Botoşani anul trecut. „Nu am reuşit să număr toate diplomele. Am participat la foarte multe astfel de festivaluri, iar satisfacţia mea cea mai mare nu era neapărat premiul, cât participarea”, mărturiseşte artista.
În urmă cu câteva săptămâni, tânăra a avut prilejul să cânte în faţa publicului din Republica Moldova, alături de lăutarii din Chişinău şi de Ion Paladi, unul dintre cei mai apreciaţi solişti de muzică populară de peste Prut.

Apreciată de profesori

În viitorul apropiat, tânăra va scoate şi primul abum de muzică populară, pe care va include toate melodiile sale. „Pe acest album sunt incluse şase piese ce poartă semnătura lui Trifan Leonă, câteva ale maestrului Ioan Cobâlă şi, bineînţeles, ale doamnei Mariana Honceriu”, explică Petronela.

Deşi îşi petrece foarte mult timp în sălile de repetiţie şi în cele de spectacol, Petronela este una din cele mai apreciate eleve de către profesorii de la Colegiul Economic „Octav Onicescu”. Îşi doreşte să urmeze cursurile unei facultăţi de management.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite