Petre Roman: Dacă Ceauşescu ar fi acceptat controlul psihiatric la proces putea să scape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţi în studioul emisunii 3X3, Gelu Voican Voiculescu şi Petre Roman, alături de jurnalistul Ion M. Ioniţă şi moderatorul Stelian Tănase au dezbătut legitimitatea execuţiei Ceuşeştilor, pe care de altfel nici Gorbaciov nu s-a ferit să o condamne în timpul vizitei sale la Bucureşti.

"Nu eram nici macar prim ministru la vremea aceea. Nu eram nimic din punct de vedere formal. Găsesc aprecierea lui Gorbaciov ca fiind nelalocul ei", a deschis discuţia Petre Roman făcând referire la părerea liderului rus cum că Nicolae şi Elena Ceauşescu nu ar fi trebuit împuşcaţi ca nişte animale.

Mai citeşte şi:


Misterele Revoluţiei: Cine sunt complotiştii din WC-ul lui Vasile Milea

Petre Roman a susţinut că deşi execuţia Ceuşeştilor poate părea ca fiind ceva barbar şi inuman, în acele momente, o asemenea variantă părea a fi singura soluţie.

"În momentul în care s-a pus problema procesului celor doi şi eventuala execuţie, contextul arăta la acel moment, că execuţia ar fi fost singura soluţie. Completul de judecată era atunci în situatia in care i-a dat o şansă la un moment dat lui Ceauşescu. În momentul în care acesta ar fi acceptat să aibă loc o examinare a capabilităţii lui psihice. Acela a fost un moment in care putea să scape. Nu înseamna că asta era soluţia cea mai bună. În acel moment părea ca nu putem face faţă unei situaţii de acţiune teoristă dar eu unul habar n-aveam că exista şi o diversiune în care erau implicati unii lider ai armatei. Noi am crezut că ne erau fideli. Toţi credeam ca avem de-a face cu o situaţie în care Ceauşescu ar fi putut reveni. Gorbaciov gândeşte acum cu detaşare ca şi cum atunci s-ar fi decis la rece sa îi omorâm. Ceauşescu a fost judecat în conformitate cu procedurile lui", a argumentat fostul premier.

"E o ipocrizie", a fost replica lui Gelu Voican Voiculescu la criticile aduse de Gorbaciov procesului lui Ceauşescu. "În acel moment era care pe care. Ceauşescu ordonase omorâţi ce puteţi", a continuat Roman.

Procurorii se aşteptau să judece nişte simpli terorişti

Întrebat despre momentul în care a fost decisă executarea celor doi, Gelu Voican Voiculescu a răspuns:  Procurorii au aflat acolo pentru ce au fost chemaţi. Ei se aşteptau să judece nişte simpli terorişti. Când s-au retras pentru deliberare, aceste cinci persoane au fost singure în cameră. Nu au existat presuni asupra acestor oameni din partea noastră. Şi având în vedere capetele de acuzare ei au optat pentru pedeapsa capitală.

"Se vorbeste de articolul 457, aliniat c despre genocid prin condiţii de viaţă inumane. Declaraţia lui Gorbaciov este nelalocul ei. În primul trand pentru că o execuţie nu poate fi oricum omenoasa. Cum puteau fi împuşcaţi altfel?! N-au vrut să fie separaţi. Aceasta duioşie a lui Gorbaciov mi se pare suspectă", a continuat Gelu Voican Voiculescu.

"Am simţit o undă de regret imediat. Pentru că imaginile pe care le-am văzut nu mi-au plăcut. Părea că suntem asociaţi la un fel de razbunare sumară. Noua ni se părea că nu avem nicio soluţie. Mie mi se părea ca şi pe mine mă putea pune la zid Ceauşescu", a spus Petre Roman atunci când a fost întrebat dacă i-a părut rău.

"Noi n-am omorât decât doi oameni", a venit în completare Voican Voiculescu. "La o unitate de vânători de munte de la Târgovişte s-a dat ordin  pentru formarea unei unităţi care sa atace regimentul si sa-l elibereze pe Ceauşescu. Aceşti oameni s-au mobilizat şi în timp ce se aflau în maşini în Târgovişte au primit un contraordin să se alăture Revoluţiei", a continuat acesta.

În octombrie 1990, Roman i-a dat pe "turişti" afară din ţară

"Eu nu cred că turiştii au jucat vreun rol în căderea lui Ceuşescu. Gorbaciov a susţinut tot timpul anului '89 că nu se va implica. În octombrie 1990 a venit la mine Mihai Caraman, la acea vreme director al SIE, şi mi-a spus că trebuie să facem ceva în privinţa celor 20.000 de agenţi sovietici. Eu i-am zis să ia legătura cu omologul său  căruia să-i spună că preşedintele lor a spus că nu se bagă. Caraman a facut asta şi în trei săptămâni toţi aceşti agenţi au fost retraşi", şi-a amintit Petre Roman.

De asemenea, spre finalul emisunii, fostul premier a spus că el este de părere că instalarea Generalului Militaru în scaunul de ministru al Apărării a fost făcută "ca o dovadă că nu vrem să le dăm peste bot ruşilor".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite