Peter Jecza sculptează pentru îngeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna martie, una în care ar trebui să fie primăvară, este nemiloasă cu oamenii de cultură din Banat. Lumea artei a pierdut luna aceasta pe Doina Pocioianu şi scriitorul Petre Stoica. Ieri a venit rândul sculptorului Peter Jecza să treacă în veşnicie.

L-a răpus un cancer

Una din cele mai importante personalităţi culturale contemporane a murit marţi dimineaţa, la Spitalul Judeţean, în urma unui cancer. Sculptorul a suferit mult în ultimii doi ani şi a fost tratat, ultima dată, într-o clinică din Germania.

“După ce am stat la Frankfurt 4 săptămâni la radioterapie, l-am readus pe Peter în ţara luni noaptea, cu o ambulanţă. Era în comă de câteva zile”, a spus Sorina Jecza.

Moartea lui Peter Jecza lasă un mare gol în inima iubitorilor de artă din Timişoara. Împreună cu soţia Sorina şi fiul Andrei, acesta a deschis porţile casei sale tuturor celor care au vrut să se bucure de cultură şi artă.

“Peter Jecza a fost nu doar unul dintre cei mai buni artişti pe care i-a dat până acum Timişoara, dar şi unul dintre cei mai generoşi oameni ai acestui oraş. Casa Triade a găzduit expoziţii de artă plastică, seri de literatură, concerte, proiecţii de filme, colocvii culturale.

Timişoara pierde nu doar un extraordinar creator de cultură, ci şi un amfitrion minunat”, a declarat Robert Şerban, directorul editurii Brumar. „S-a stins un mare artist şi un mare om deopotrivă. A creat un fenomen cultural ce-i poartă numele. Am pierdut un prieten bun”, a declarat Marcel Tolcea, directorul de la Muzeul de Arte.

Ultimul album


Constantin Prut a reuşit să editeze un album care conţine lucrările importante ale lui Peter Jecza, pe care nu sculptorul nu l-a mai văzut. „Era un om foarte bun, foarte cald, un prieten săritor şi un mare artist. E o pierdere pentru sculptura românească”, a spus artistul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite