Peştii şi-au redus greutatea la jumătate din cauza încălzirii globale - studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştii şi-au redus greutatea la jumătate din cauza încălzirii globale - studiu
Peştii şi-au redus greutatea la jumătate din cauza încălzirii globale - studiu

În ultimii 30 ani, peştii din apele europene şi-au redus greutatea la jumătate, ca o consecinţă a schimbărilor climatice, anunţă un studiu al institutului francez Cemargref.

Oamenii de ştiinţă, specializaţi în gestionarea durabilă a apelor şi teritoriului, au ajuns la concluzia că diferite specii de peşti au pierdut în medie 50% din greutate. Masa totală a peştilor prezenţi în apele europene s-a micşorat cu 60%.

Acest lucru s-a întâmplat într-o perioadă relativ scurtă, adică pe parcursul ultimilor 20-30 de ani.

Cercetătorii au studiat populaţiile de peşti din râurile europene, precum şi pe cele din Marea Nordului şi Marea Baltică.

Se ştia deja că apele mai calde sunt în general locuite de speciile mai mici de peşti şi că încălzirea apelor a avut efect negativ asupra fluxurilor migratoare şi asupra sistemului tradiţional de reproducere a peştilor, dar rezultatele studiului sunt alarmante, atrag atenţia cercetătorii.

Potrivit lui, Martin Daufresne, coordonatorul cercetărilor, impactul diminuării peştilor este "enorm". Peştii mici depun mai puţine icre şi devin uşor pradă, inclusiv acţiunii oamenilor, fapt ce are consecinţe grave asupra lanţului alimentar şi asupra ecosistemului.

Chiar dacă pescuitul excesiv are un impact important asupra diminuării taliei peştilor, "acesta nu este singurul motiv".

"Studiul nostru stabileşte că temperatura joacă un rol major" asupra greutăţii peştilor, a subliniat Martin Daufresne.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite