Pesticidele, otrava din farfurie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii se îmbolnăvesc grav de la ierbicidele şi insecticidele folosite în agricultură pentru înlăturarea dăunătorilor Pesticidele folosite de fermieri pătrund în alimentele pe care le

Oamenii se îmbolnăvesc grav de la ierbicidele şi insecticidele folosite în agricultură pentru înlăturarea dăunătorilor

Pesticidele folosite de fermieri pătrund în alimentele pe care le consumăm! Americanii au descoperit că ierbicidul numit atrazină "feminizează" bărbaţii.

Despre atrazină se ştia deja că provoacă anomalii sexuale la broaşte şi peşti. Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) au descoperit însă şi că aceasta alterează semnalele hormonale în celulele umane, relevă "Science Daily". Atrazina este al doilea cel mai folosit ierbicid în agricultura din SUA.

Cu atrazină sunt tratate culturile mari de porumb şi sorg, dar substanţa e folosită şi de familiile americane în grădini sau pe pajişti. În Europa, atrazina a fost interzisă după ce mai multe studii au relevat că substanţa creează tulburări endocrine la peşti şi amfibii. Studiul UCSF este primul care leagă atrazina în mod direct de efectele asupra celulelor umane.

Femeile, cele mai afectate

În studii asupra celulelor placentare crescute în cultură, cercetătorii americani au descoperit că atrazina creşte activitatea genei asociată cu greutatea anormală a bebeluşilor la naştere. O a doua genă cu activitate sporită de atrazină a fost semnalată în cazul femeilor care suferă de o inexplicabilă infertilitate.

În cursul analizelor genetice, oamenii de ştiinţă au observat că atrazina activează preferenţial o clasă de receptori din nucleul celulelor. Primul receptor, SF-1, reglează producţia de enzime implicate în sintetizarea steroizilor din corp şi în dezvoltarea multor ţesuturi endocrine. Una dintre aceste enzime, cunoscută sub denumirea de Aromatază, joacă un rol în determinarea sexului. Activitatea sa sporită înclină balanţa către formarea unui foetus de sex feminin.

"Feminizarea" peştilor

În paralel, studii pe peştii-zebră au relevat că atrazina "feminizează" populaţia acestora, respectiv creşte cu mult numărul de femele. În apele poluate cu atrazină de la culturile agricole, peştii femelă sunt de două ori mai numeroşi decât masculii. "Aceşti peşti sunt foarte sensibili la substanţele chimice cu efect asupra sistemului endocrin", arată Holly Ingraham, profesor de farmacologie celulară la UCSF.

"Genele sensibile la atrazină joacă un rol central în reproducere şi se găsesc în ţesuturile care produc steroizi. Nu trebuie să ne imaginăm prea mult ce efecte pe termen lung are expunerea foetuşilor la atrazină", mai explică ea.

Ingraham face chiar o comparaţie cu deja celebrul bisfenol A, o substanţă cu efecte asupra sistemului endocrin care se găseşte în foarte multe produse de material plastic, precum biberoanele bebeluşilor. Recent, Canada a interzis folosirea acestei substanţe din motive de securitate alimentară.

Care sunt alimentele "otrăvite"

Alte două studii, date recent publicităţii în Franţa, atrag atenţia asupra pericolului prezentat de pătrunderea pesticidelor în alimente.

Primul studiu, realizat de Direcţia generală a concurenţei, consumului şi limitării fraudelor (DGCCRF), arată că 6 la sută din fructele şi legumele consumate de francezi depăşesc limita maximă admisă de reziduuri de pesticide.

Analizele efectuate asupra a 3.500 de eşantioane de fructe şi legume arată că 55,6 la sută din acestea nu conţin reziduuri de pesticide, 38,4 la sută conţin cantităţi reduse, în vreme ce 6,3 la sută neconforme, deoarece depăşesc limita maximă admisă

Depăşirile cele mai mari sunt la ardei gras, ardei capia, linte şi vinete, iar cele mai reduse cantităţi de reziduuri sunt la cartofi, andive, morcovi şi roşii

În România, în 2006, analizele au arătat că circa 2% din legume şi fructe depăşesc concentraţia admisă de reziduuri de pesticide

70% din copii au fosfaţi în organism

Un studiu, realizat de INERIS, un institut de cercetare a mediului, a evaluat expunerea la pesticide a 130 de copii din regiunea Ile-de-France (inclusiv Paris).

31 de compuşi chimici (insecticide, ierbicide şi fungicide) au fost luaţi în calcul. Cercetătorii au efectuat prelevări din aer, din praful de pe sol şi de pe mâinile copiilor

Analizele au arătat că cel puţin un tip de pesticid se găseşte în 94 la sută din locuinţe: insecticide în 93% din cazuri, fungicide în 30% din cazuri şi ierbicide în 32 la sută din cazuri Lindan, un insecticid interzis astăzi în Franţa, a fost găsit în aerul din 88% din locuinţe

Analizele de urină au arătat că 70% din copii au în organism pesticide organo-fosforate. "Aceasta poate însemna că ajung în organismul copiilor pe cale alimentară", a explicat Olivier Blanchard, şeful echipei de studiu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite