Braşov: Peste 20.000 de oameni nu au apă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Peste 20.000 de oameni nu au apă caldă
Braşov: Peste 20.000 de oameni nu au apă caldă

Din cauză că CET are de recuperat creanţe, peste 20.000 de apartamente nu au, în continuare, apă caldă la robinete. În ultimii ani, doar cinci braşoveni au fost executaţi silit, fiindcă nu şi-au achitat facturile la energie termică. Conducerea CET şi-a dat seama că procedura nu este o soluţie optimă, dar nu cunoaşte altă metodă pentru recuperarea banilor.

Deşi la începutul anului 2008, conducerea CET Braşov se bătea cu pumnul în piept că va rezolva, o dată pentru totdeauna, problema restanţierilor, aceştia fiind ameninţaţi cu executarea silită, în prezent şi-a dat seama că nu prea are ce face. Cum socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg, firma de avocatură angajată de CET pentru recuperarea debitelor nu a reuşit să execute silit decât cinci datornici şi să aducă înapoi la CET 600.000 de lei. Directorul tehnic al CET, Iosif Gulacs, susţine că, la ora actuală, nu există rău-platnic care să nu fi fost dat în judecată. „Toţi datornicii au fost daţi în judecată şi, deşi instanţa a constatat valoarea datoriilor şi există posibilitatea executării silite, este foarte greu ca procedura să fie pusă în practică”, a precizat Gulacs.

În decursul acestei campanii, am dorit să arătăm următoarele lucruri:


Nu există soluţii

Directorul tehnic al CET a declarat că nu mai ştie ce metode să aplice pentru ca datornicii să îşi plătească facturile restante, cei mai mulţi dintre restanţieri neplătindu-şi debitele chiar dacă au fost somaţi. Astfel, nivelul încasărilor rămâne destul de slab şi nu depăşeşete 2%, iar peste 20.000 de apartamente nu au, din această cauză, apă caldă. De la consumatorii arondaţi celor şase centrale termice s-au încasat doar 36.000 lei, adică 1,33% din debitul de 2,7 milioane lei. De asemenea, de la cei din zona deservită de CAF Metrom s-au încasat 72.000 lei, adică 2,69% din restanţele de 2,67 de milioane de lei, iar din zona alimentată de sursa principală a CET s-au încasat 223.000 de lei, din totalul de 6,3 milioane, adică doar 3,55%. Marea majoritate a banilor provin, însă, tot de la bun platnici, care vor să aibă facturile la zi, cu toate că suferă şi nu au apă caldă din cauza vecinilor care nu au bani sau nu vor să-şi achite debitele.

Negocieri cu terenuri

Conducerea CET se va întâlni, în cursul zilei de astăzi, şi cu  reprezentanţii GDF SUEZ Energy România, pentru a ajunge la un compromis. „O să discutăm în primul rând situaţia terenurilor pe care anul trecut le-am lăsat ipotecate în contul altei datorii. O să vedem în primul rând care sunt propunerile lor”, a precizat Florin Cuţitei, directorul CET Braşov. Consilul Local şi-a dat acordul în luna martie ca GDF SUEZ Energy România să poată scoate la vânzare unele bunuri imobile aflate în proprietatea CET, care fac obiectul unui contract de ipotecă încheiat în luna iunie a anului trecut. Creanţa pentru care s-a garantat este de 43.960.682,90 lei, iar valoarea totală a bunurilor ipotecate stabilită atunci era de 44.350.100 de lei, dar furnizorul susţine că preţul a scăzut din cauza crizei financiare. Printre bunurile ce ar trebui scoase la vânzare se numără un teren de 15 hectare unde, în prezent, este depozitul de cărbune şi o clădire în care funcţionează mai multe ateliere.

Ţinând cont de toate acestea crezi că vor vota joi consilierii locali micşorarea taxelor de debranşare? Spune-ţi părerea şi votează SONDAJUL Adevărul de Seară.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite