Peste 50.000 de bihoreni aşteaptă electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei cătune nu au fost niciodată electrificate, iar mai multe străzi noi din Oradea au nevoie şi ele de curent electric. Bihorul are nevoie de 87 de milioane de lei pentru electrificarea localităţilor şi străzilor neelectrificate încă.

Consiliul Judeţean Bihor a înaintat Guvernului 82 de proiecte de electrificare a unor localităţi. Pe lista cu studiile de fezabilitate apar atât Oradea, Aleşdul şi celelalte oraşe din judeţ, cât şi localităţi din mediul rural. „Trei cătune din judeţ, Huta şi Rugea din comuna Boianu Mare şi Brusturi din comuna Finiş nu au avut niciodată alimentare cu energie electrică”, precizează Mihai Palcu, şeful Serviciului Tehnic Investiţii din Consiliul Judeţean Bihor.

Case noi fără curent

„În Oradea, de exemplu, sunt 20 sau 30 de străzi în această situaţia. Reţeaua de electricitate trebuie extinsă şi la acestea pentru ca noile gospodării să se bucure de confort după investiţia făcută în case”, spune Mihai Palcu. În aceeaşi situaţie se află şi celelalte localităţi care au fost interesante pe piaţa imobiliară. Cei care au vrut deja să se mute în casa nouă şi-au achiziţionat grupuri electrogene, iar unii au făcut ei înşişi investiţia de extindere a reţelei electrice. „În cazurile în care casa nu a fost departe de reţea, familia a făcut toate demersurile şi a plătit investiţia pentru a beneficia de electricitate. În alte cazuri însă această investiţie ar fi mai scumpă decât casa”, precizează el.
 
Consiliul Judeţean Bihor a depus 52 de proiecte în prima sesiune deschisă de Guvern anul trecut şi 30 în cea de-a doua sesiune de anul acesta. „Iniţiativa a pornit de la Electrica. Ei au luat legătura cu primarii şi le-au cerut datele necesare pentru studii şi proiecte. Noi am elaborat proiectele, iar în prima sesiune, din cei 165,7 milioane de lei alocaţi la nivel naţional am absorbit 32%”, mai spune Mihai Palcu.

Căderile de tensiune vor continua

Proiectele de electrificare vizează şi zonele turistice sau cu potenţial, din judeţ. Proprietarii caselor de vacanţă de la Coada Lacului, dar şi din Remetea, Vadu Crişului sau Bratca se află printre viitorii fericiţi. Dacă banii vin ritmic, zonele lor vor beneficia de electricitate mai repede. „Dacă sunt bani, într-un an pot avea curent. ”, declară Palcu.

Reprezentantul CJ Bihor spune că investiţiile în prelungirea reţelelor de electricitate nu ne vor scuti de căderile de tensiune din zonele aglomerate. El precizează că reţelele din zona centrală sunt vechi. Investiţia de înlocuirea a lor va fi extrem de scumpă şi de delicată, multe firme, precum şi foarte multe instituţii publice.

Investiţii

Cele mai mari investiţii în extinderea reţelelor de electricitate vor fi făcute în Oradea, valoarea fiind de peste nouă milioane de lei. Beiuşul va beneficia de 5,6 milioane de lei. Din mediul rural, privilegiate vor fi comunele Oşorhei, care are un proiect de 5,6 milioane, şi Sălardul, cu un proiect de 4,9 milioane de lei. Comunele din Zona Metropolitană şi din apropierea acesteia vor solicita şi pe viitor fonduri pentru electrificare, orădenii având tendinţa să părăsească oraşul pentru localităţi mai liniştite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite