Peste două sau trei decenii, calota polară artică va dispărea complet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste două sau trei decenii, calota polară artică va dispărea complet
Peste două sau trei decenii, calota polară artică va dispărea complet

Calota polară artică va dispărea complet pe timp de vară în 20-30 de ani, iar în zece ani Arctica va fi considerată drept o cale maritimă sigură, potrivit unui studiu publicat miercuri de o echipă de oameni de ştiinţă, ca urmare a unei misiuni de explorare, potrivit AFP.

"Banchiza va dispărea complet pe timp de vară în 20-30 de ani, după ce se va topi puternic în mult mai puţină vreme. În 10 ani oceanul arctic ar putea fi considerat drept o mare deschisă navigaţiei în sezonul estival", a declarat Peter Wadhams, profesor la universitatea engleză Cambridge, în timpul unei conferinţe de presă, în care a prezentat concluziile analizelor efectuate pornind de la datele culese într-o misiune de 73 de zile derulată în primăvară şi condusă de exploratorul britanic Pen Hadow.

Obiectivul misiunii a fost de a măsura iarna, pe teren, grosimea banchizei, pentru a putea face prognoze despre topirea calotei arctice. Pe cei 450 km parcurşi de echipă, grosimea medie a gheţii era de 1,8 metri, iar pe crestele formate prin presiune era de 4,8 metri.

"O grosime de 1,8 metri este caracteristică gheţii formate în cursul anului, care este cea mai vulnerabilă în timpul verii. Şi gheaţa acumulată în decurs de mai mulţi ani dispare în mod accelerat. Este un exemplu concret de încălzire climatică", a mai spus Wadhams.

Pentru dr. Martin Sommerkorn de la WWF, studiul realizează un tablou foarte sumbru despre topirea banchizei, care este mai rapidă decât se credea, şi al cărei impact se va repercuta dincolo de zona arctică.

Pe lângă dispariţia faunei, topirea va antrena o creştere a nivelului oceanelor, modificări atmosferice şi curenţi marini. Totodată, aceasta va elibera în atmosferă cantităţi mari de gaz cu efect de seră, considerate responsabile de încălzirea climatică.â

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite