Pescăriile sunt o afacere care s-a înecat la malul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescăriile sunt o afacere care s-a înecat la malul Dunării
Pescăriile sunt o afacere care s-a înecat la malul Dunării

Patronii unităţilor de profil din Gura Văii îşi fac probleme pentru lipsa de clienţi şi de peşte

Se ştie că peştele este unul dintre alimentele care ar trebui să se regăsească în alimentaţia oamenilor de zi cu zi datorită numeroaselor vitamine pe care le conţine acest tip de carne. Comercializarea lui în pescării a devenit însă un adevărat efort chiar şi pe malul Dunării. „Vânzările noastre merg foarte slab. Lumea nu mai cumpără peşte decât pentru anumite ocazii sau sărbători din cauza crizei, iar noi, patronii, suferim din lipsă de marfă. Pur şi simplu, în Dunăre, nu prea se mai găseşte peşte
din cauza braconajului care s-a practicat ani de-a rândul”, susţine Gabi Popescu, patron de pescărie.

„E greu să ţii o pescărie“

În Gura Văii pescăriile din prezent sunt aceleaşi de acum 15 ani. Şalăul, somnul, crapul, fitofagul sau peştii mai mici reprezintă o poftă pe care numai cei care nu locuiesc lângă Dunăre şi-o mai fac. „Noi venim din Târgu-Jiu, iar acolo peştele de Dunăre este un lux. Preţurile de criză care se practică aici între 7 şi 19 lei la kilogram ne atrag mereu când suntem în trecere”, susţine Găboavă Tudorel, cumpărător. Cheltuielile de întreţinere ale acestei afaceri sunt mari. „E greu, dar din asta încerc să trăiesc eu şi familia mea, plus alte trei familii ale angajaţilor mei. Îmi place afacerea mea şi sper să ne revenim, pentru că am idei noi de promovare”, mai susţine patronul Gabi Popescu.

Repopularea Dunării, ieşirea din criză

Soluţia pentru impasul în care se află în momentul de faţă comerţul cu peşte ar fi adoptarea rapidă de măsuri pentru repopularea Dunării pe toată zona Parcului Natural Porţile de Fier, a cărei faună a fost distrusă.

„Anul acesta ar fi trebuit să se prindă foarte mult somn fiindcă este perioada lui, dar în bazinele mele din pescărie nu se află decât unul, semn că situaţia este gravă, iar singura soluţie pentru a putea să ne revenim este repopularea Dunării cu unele specii de peşte”, adaugă, în încheiere, Gabi Popescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite