Pescarii gorjeni se plâng de criza de peşte din Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescarii gorjeni se plâng de criza de peşte din Jiu
Pescarii gorjeni se plâng de criza de peşte din Jiu

Zeci de împătimiţi de pescuit cred că mâlul din barajul Vădeni a sufocat peştele

Înarmaţi cu undiţe, care mai de care mai sofisticate, zeci de pescari s-au îndreptat în acest weekend către barajul de la Vădeni, fără să ţină cont de vremea capricioasă şi de avertizările meteorologilor. Cei mai mulţi dintre ei s-au întors dezamăgiţi către case, întrucât nu au prins nici măcar un peşte.

Gheorghe Brelea are 49 de ani şi este din Târgu-Jiu. Bărbatul obişnuieşte să vină la pescuit doar în zilele de weekend pentru relaxare. Nimic nu îl face mai fericit decât momentul în care are primele semne că un peşte s-a agăţat de undiţa lui.

Vin la pescuit, dar nu au ce prinde

„Sâmbăta şi duminica prefer să merg la pescuit, pentru relaxare. Ca momeală folosesc lăcuste şi râme, dar se pare că aceste zile nu au fost prea norocoase. Aici prind de obicei clean, dar azi, în cinci ore, n-am prins nimic“, a precizat gorjeanul pasionat de pescuit. La câţiva metri, un pescar cu o experienţă de peste 15 de ani vorbeşte de aceeaşi criză de peşte. „Am cumpărat mămăligă specială, folosesc aceeaşi undiţă de doi ani şi nu-mi explic de ce nu am prins în două  ore niciun peşte. Nu am decât să mă duc la Rovinari. Acolo prind de obicei caras“,  a spus cu amărăciune Vasile Ciocoiu, un alt pescar dezamăgit de balta pustie în care şi-a încercat zadarnic firul întins. Supărarea bătrânului în vârstă de 75 de ani a fost cu atât mai mare, cu cât, la nici doi metri de el, un alt pensionar a reuşit să prindă câţiva peşti. Nea Mitică, singurul pescar norocos, are şi un secret. „Undiţa fixă de peste patru metri este recomandată pentru că nu se agaţă. Dar cel mai important este să foloseşti lăcustele ca momeală. Eu merg tocmai pe Dealul Târgului, cu o zi înainte, să prind lăcustele, iar apoi cobor în Valea Târgului la pescuit. Mă relaxează, vin aici cu bicicleta. Pe malul Jiului mă eliberez de toate gândurile negative, iar peştele face parte din decor, nu îl consider un produs alimentar. Ce-i drept, la mine în familie doar eu mănânc peşte din care fac de obicei ciorbă. Nu e supărare mare că azi nu am prins decât doi-trei, repet, vin aici să mă relaxez“, declară nea Mitică.

Pescarii consideră că această criză de peşte are legătură cu  golirea barajului din zona Vădeni, care a lăsat tone de puiet fără apă, acesta murind imediat după ce s-a efectuat operaţiunea respectivă.

„Mâlul din baraj a omorât peştele“

Constantin Văduva nu pescuieşte, dar e din zonă, locuieşte imediat în apropierea barajului şi spune că ştie de ce nu mai e peşte pe Jiu: „Eu trec mereu pe aici, deşi nu mai pescuiesc, dar ştiu că era o vreme când era mult peşte pe Jiu. După ce s-a curăţit lacul de dincolo de baraj de mâl peştele s-a sufocat şi a murit. Pluteau peştii pe apă atunci când au dat drumul la baraj. Acum sunt doar peşti mici, nu au crescut cei care au apărut după aceea. Au mai adus pescăruşii icre pe picioare şi a început să se populeze din nou zona, dar mai durează până vor creşte din nou“.

Cu toate că nu prea prind peşte, pasiunea e mare şi pescarii vin în zonă în fiecare weekend, mai ales pentru a se relaxa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite