Persoanele cu handicap, lăsate pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu handicap, lăsate pe drumuri
Persoanele cu handicap, lăsate pe drumuri

Un număr de 57 de dosare ale unor adulţi care deţin certificat de handicap sunt în aşteptare la Direcţia de Asistenţă Socială. Centrele de Îngrijire a Persoanelor cu Handicap Mintal din Satu Mare nu mai au locuri pentru internarea celor aflaţi în nevoie.

Zeci de familii din judeţ, care au în îngrijire persoane cu handicap mintal, atât adulţi cât şi copii, au depus cereri pentru internarea acestora în centrele de asistenţă şi îngrijire existente la Satu Mare şi Carei, la ora actuală acestea fiind pline până la refuz. Nu mai puţin de 57 de dosare ale unor adulţi care deţin certificat de handicap sunt în aşteptare la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Adulţilor (DGASPC), 43 la Satu Mare şi 14 la Carei.
„Sunt familii care nu se mai pot ocupa de bolnavi, deoarece aceştia devin agresivi iar atunci vin şi depun cereri pentru a-i interna. Din păcate, la ora actuală situaţia nu este prea roz. Capacitatea centrului «O viaţă Nouă» este de 55 de bolnavi şi avem 57 de internaţi”, a declarat şefa centrului, Mihaela Buda.
Cu aceeaşi problemă se confruntă şi Centrul „Sfânta Ana” din Carei. Copii sub 18 ani cu probleme psihice dar şi locomotorii sunt internaţi împreună în case de tip familial: cinci la Satu Mare trei la Carei şi câte una la Tăşnad, Amaţi şi Noroieni. Conducerile centrelor se plâng de lipsa personalului calificat. Bolnavii de la centrul „O viaţă nouă” riscă să rămână fără medicamente, deoarece nu au medic psihiatru care să le prescrie tratament. „Medicii refuză să ne ajute pe motiv că au mult de lucru la cabinetele personale şi la spitale. De la începutul lunii septembrie nu ştiu cine ne va scrie reţetele” a declarat Mihaela Buda.

Un nou centru pentru adulţi, la Carei

Şefa DGASPC Gabriela Oprea, a declarat că, pentru a veni în ajutorul acestor persoane, conducerea direcţiei a depus la Banca Mondială, în luna aprilie 2008, o cerere de finanţare nerambursabilă privind înfiinţarea unui nou centru pentru adulţi „Cristiana” la Carei. Cererea a fost aprobată, iar proiectul se află la ora actuală în faza de avizare a documentaţiei tehnico-economice de către Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei,  urmând ca apoi documentaţia să fie aprobată prin hotărâre de Guvern.
După publicarea hotărârii de Guvern, DGASPC poate demara procedura de achiziţie a lucrărilor. Centrul va avea o capacitate de 40 de locuitori dintre care 24 se vor afla în patru case protejate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite