Pericolul SIDA. Peste 240 de români au fost diagnosticaţi cu HIV în prima jumătate a anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 243 de români au fost diagnosticaţi cu HIV în primele şase luni ale anului, potrivit statisticilor oficiale.

"În România, numărul de persoane care se infectează cu HIV, hepatite, alte infecţii cu transmitere sexuală creşte constant", afirmă reprezentanţii Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS), potrivit realitatea.net.

Potrivit acestora, la nivel naţional mai există, în prezent, doar câteva centre medicale în care un test HIV se poate efectua gratuit. "Nu funcţionează programe care să asigure gratuit prezervative, nu sunt suficiente programe de educaţie pentru prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală. Puţinele programe din acest domeniu se adresează unor grupuri restrânse de persoane şi se confruntă cu dificultăţi financiare", atrag atenţia cei de la ARAS.

ARAS derulează campania "Este dreptul tău să ştii - proiect de promovare a sănătăţii pentru femei", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni".

"Unde pot face un test HIV?" şi "Cum mă pot proteja?" sunt cel mai des întâlnite întrebări primite la serviciul SIDA Helpline, 0.800.800.033, apelabil gratuit de luni până vineri, între orele 11.00 şi 19.00.

În ultima lună, numărul apelurilor la acest serviciu a ajuns la 1.400, datorită campaniei "Este dreptul tău să ştii".

În decembrie 2010, în România erau înregistrate peste 10.000 de persoane infectate cu HIV, dintre care aproape 7.000 cu vârste între 15 şi 29 de ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că femeile sunt mai vulnerabile faţă de riscul de infectare cu virusul HIV, din motive sociale, culturale şi anatomo-fiziologice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite