Pericol pe două roţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pericol pe două roţi
Pericol pe două roţi

Sucevenii uită de echipamentul de protecţie când cumpără un moped

Politiştii spun că mulţi dintre tinerii care se bucură de avantajele oferite de deplasarea pe două roţi nu iau în seamă riscurile la care se expun.

La Primăria Suceava au fost înregistrate anul trecut peste 160 de mopede, număr dublu faţă de cel din 2007, când figurau doar 88 de astfel de vehicule. Autorităţile spun însă că numărul posesorilor de motoscutere este mult mai mare pentru că mulţi suceveni nu-şi mai bat capul cu înregistrarea la primărie sau cu atestatul de la şcoala de şoferi.

„În ultimii doi ani de zile cred că am eliberat doar 15 atestate de absolvire a cursurilor de legislaţie rutieră. Eu fac cele 30 de ore aşa cum trebuie pentru că nu vreau să am pe nimeni pe conştiinţă, dar sunt alte şcoli la care dai 150 lei şi iei atestatul pe loc", ne-a spus Dumitru Chelaru, patronul unei şcoli auto din Suceava.

Din trafic, la Urgenţă

„Noi avem situaţii ale evenimentelor din trafic conform cărora acţionăm. De la finele lui 2007 am înteţit acţiunile de control şi am amendat persoanele care nu sunt echipate corespunzător, dar acţiunile noastre nu pot avea efect imediat, ci se simt în timp", a declarat Laurenţiu Hermeniuc, comisar şef la Poliţia Rutieră Suceava.

Inconştienţa posesorilor de motoscutere reiese şi din statisticile Spitalului de Urgenţă din Suceava. Conform medicilor, anul trecut au fost tratate în regim de urgenţă peste 100 de suceveni, conducători de mopede. „Vara trecută am avut mult de furcă, deoarece nimeni nu purta echipament de protecţie. Cine avea cască era un caz fericit pentru că scăpa fără traumatisme craniene. Am colaborat cu Poliţia Rutieră şi spre toamnă cazurile s-au mai împuţinat", ne-a declarat medicul Tiberius Brădăţan, purtătorul de cuvânt al spitalului. Potrivit medicului Brădăţan, cazurile au avut grade diferite de gravitate, de la julituri până la operaţii şi săptămâni de spitalizare.

Puţini clienţi la magazinele cu echipamente

Şi dealerii de mopede susţin că protecţia nu este prima grijă a sucevenilor care conduc motoscutere. „Noi avem echipamente de protecţie pentru toate buzunarele. În afară de motociclişti nu prea avem clienţi, deşi anul trecut am vândut peste 200 de bucăţi. Rar se întâmplă ca cineva să cumpere măcar şi o cască, o dată cu mopedul", ne-a declarat Alexandru Pintilei, vânzător într-un magazin de profil.

Cât costă echipamentul

cască de protecţie: 300 lei;mănuşi: 200 lei; cizme: 300 lei;pantaloni de piele, cu protecţii din plastic: 800 lei;armură completă pentru piept, umeri, brâu şi spate: 600 lei;echipament la ofertă (cască, pantaloni, geacă şi cizme): 1.320 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite