Pentru un parlamentar lucrează circa 5 angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru un parlamentar lucrează circa 5 angajaţi
Pentru un parlamentar lucrează circa 5 angajaţi

Pentru a face faţă crizei, Guvernul a decis să dea afară din ministere circa 9.000 de angajaţi. La Parlament, criza nu se simte având în vedere faptul că pentru fiecare ales în parte lucrează în jur de 5 oameni.

Potrivit Realitatea TV, circa 2.200 de oameni trăiesc, în plină criză, fără stresul disponibilizării sau al concediilor forţate. Dintre aceşti salariaţi, jumătate sunt funcţionari parlamentari. Astfel, la Camera Deputaţilor sunt 737 de funcţionari, iar la Senat - 431. Practic, pentru un deputat muncesc doi funcţionari, iar pentru un senator - câte 3.

Senatul bate Camera în privinţa numărului de funcţionari. Şi asta chiar dacă numărul senatorilor e de două ori şi jumătate mai mic de cât cel al deputaţilor. De exemplu, numai în subordinea Secretarului General al Senatului sunt 80 de funcţionari, faţă de 32 câţi lucrează pentru instituţia similară de la Cameră deputaţilor.

Şi preşedinţii celor două camere au propriul aparat funcţionăresc, iar la Cameră, pentru fiecare membru al Biroului permanent prestează câte 3 - 4 funcţionari. În total, avem 23 de structuri la Cameră şi alte 22 la Senat.

La departamentul legislativ din Senat, unde sunt aproape 150 de funcţionari, 15 lucrează în departament, 15 urmăresc procesul legislativ, 30 organizează plenul, 15 se informează şi se documentează iar alţi 68 se ocupă de comisii.

Direcţii întregi în care toţi sunt şefi

În direcţii întregi de la Camera Deputaţilor, toţi funcţionarii parlamentari sunt şefi. De exemplu, la Direcţia Generală pentru Dezvoltare, din 6 funcţionari, 6 sunt şefi. La Centrul Internaţional de Conferinţe: din 7 angajaţi, 7 sunt şefi. La Departamentul Administrativ: din 15 - 13 sunt şefi. La trasporturi: din 4 - 3 sunt şefi.

De menţionat este şi faptul că funcţionarii parlamentari au o lege specială care le conferă drepturi salariale şi pensii de serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite