Pensionarii se împrumută pentru sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii se împrumută pentru sezonul rece
Pensionarii se împrumută pentru sezonul rece

De la începutul lunii, 42 de bătrâni au apelat la Casa de Ajutor Reciproc

Pensionarii ale căror venituri lunare sunt de doar câteva sute de lei cer, de cele mai multe ori, ajutorul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Mehedinţi pentru a-şi asigura cele necesare traiului. Obiectul împrumuturilor este în funcţie de anotimp. Toamna, bătrânii spun că se împrumută pentru a putea umple cămara pentru iarnă şi pentru a-şi achiziţiona necesarul de lemne pentru sezonul rece. „Am împrumutat de mai multe ori de-aici. Fără ajutorul ăsta, nu putem face nimic. În plus, e dobândă foarte mică. Acum iau pentru lemne“, ne-a spus severineanul Ion Dima. Majoritatea celor care apelează la CARP sunt oameni care, după o viaţă de muncă, s-au ales cu o pensie de câteva milioane lei vechi lunar. Ei spun că până şi banalele murături necesită un efort, un credit. „Ne împrumutăm pentru lemne, pentru pregătirile de iarnă, pentru conserve. Sigur că este un avantaj, pentru că avem pensia mică. M-am împrumutat de multe ori. Cum termin unul, fac altul“, ne-a spus severineanul Constantin Bălulescu.   

În două luni, peste 1 milion de lei


Reprezentanţii CARP încearcă, pe cât pot, să-şi satisfacă clienţii. Împrumuturile se acordă în maximum trei zile după depunerea cererilor. Acesta este poate şi motivul pentru care bătrânii au căpătat repede încredere. Şi pentru a oferi împrumuturi cât mai multor pensionari, CARP a mai redus din condiţiile de creditare: de-acum nu se mai cere decât un singur girant. „În iulie am acordat cel mai mare împrumut din istoria Casei: 6,62 miliarde lei vechi pentru 465 de persoane, iar în august, am acordat un împrumut de 4,59 miliarde lei vechi pentru 331 de persoane. În sezonul estival, oamenii s-au împrumutat pentru recolta produselor agricole, iar în acest sezon, fac împrumut pentru achiziţionarea lemnelor şi pentru conserve. Mai avem şi bătrâni, circa 10-15%, care se împrumută şi pentru rechizitele şcolare ale nepoţilor“, ne-a declarat Marian Burducea, preşedintele CARP Mehedinţi.
Pensionarii înscrişi la CARP pot beneficia de împrumuturi de până la 1.000 lei şi pot restitui banii în 24 de rate, cu o dobândă de 11%. Numărul cererilor a crescut simţitor în ultimele două luni. De la începutul acestei luni, 42 de persoane au primit 57.400 lei, pentru a-şi acoperi cheltuielile din toamnă.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite