Pensionarii se împrumută pentru a-şi plăti curentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătrânii au nevoie de bani pentru medicamente şi facturile la utilităţi

În luna mai a acestui an a fost înregistrat un număr record de solicitări, acordându-se împrumuturi în valoare de peste 10 miliarde de lei vechi la mai mult de 500 de pensionari.  Potrivit contabilei instituţiei, Iulia Cioplea, sunt persoane care se împrumută chiar şi câteva zeci de lei. „Sunt bătrâni care vin la cumpărături în oraş şi rămân fără bani, nu mai pot să plătească tot ce au achiziţionat şi atunci apelează la noi ,chiar şi pentru 30 de lei“, a spus Iulia Cioplea.

Iulia Cioplea, contabil-şef al CARP Gorj, a declarat că este o creştere de aproximativ 50% a împrumuturilor faţă de anii trecuţi. ,,În mai, am avut un număr record de solicitări de împrumuturi. La un număr de 556 de pensionari s-au acordat credite în valoare de 1.064.200 de lei. În şase luni, valoarea totală a împrumuturilor este de 3.969.200 de lei. Aproape că s-a ajuns la suma pe care am acordat-o în 2008, în 12 luni, când am împrumutat 2.400 de persoane“, a spus Iulia Cioplea. 

Bani pentru întreţinere

Majoritatea pensionarilor fac împrumuturi pentru achitarea unor datorii mai vechi. „Am apelat la câteva bănci pentru a face un împrumut, dar nu am îndeplinit cerinţele. Atunci am venit aici, am depus o cerere şi mi s-a aprobat. Nu se acordă foarte mulţi bani, ca la bancă, dar sunt buni când ai nevoie“, spune Olimpia Epure.

Părerea ei este împărtăşită de toţi cei aflaţi la rând. „Am nevoie de aceşti bani pentru a le trimite copiilor mei să-şi plătescă taxele la  facultate. Dacă ne mai rămân ceva, o să pun la CEC“, a spus Marina Cicu. „Vreau să iau şi eu 3.000 de lei. Mi-au venit facturi foarte mari luna aceasta. Regularizarea de la energie şi îmi este imposibil să o plătesc, mi-ar trebui două pensii ca să achit“, a spus Eugen Şorob.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite