Pensionarii fac piaţa cu bani de împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii fac piaţa cu bani de împrumut
Pensionarii fac piaţa cu bani de împrumut

Deşi majoritatea sunt strâmtoraţi, ei îşi restituie la timp ratele către CARP Vâlcea

În prag de toamnă, vârstnicii vâlceni sunt primii care îşi fac proviziile pentru sezonul rece. Pentru a-şi asigura strictul necesar pentru iarnă, mulţi dintre ei se împrumută de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), spun reprezentanţii instituţiei. „În ultima vreme, am constatat o creştere a împrumuturilor pentru sume mai mici, de câte patru sute de lei. În august s-au acordat 1.256 de împrumuturi, iar numărul cererilor s-a mărit spre sfârşitul lunii”, spune Grigore Răban, preşedintele CARP Vâlcea. Pensionarii merg în piaţă cu banii de la CAR pentru a se aproviziona cu gogoşari, castraveţi, pătlăgele, ori vinete pentru zacuscă. „Nu îmi ajunge pensia dacă vreau să fac ceva. Toate sunt scumpe şi cu patru milioane nu mă descurc deloc. Trebuie să plătesc întreţinerea şi de aceea am nevoie de un împrumut la CAR. Dacă iau acum încă patru milioane de lei îmi ajung să pun murăturile şi să fac zacusca”, spune Mariana Dimulescu, una din vârstnicele ce aşteptau azi de dimineaţă aprobarea unui împrumut la CAR.

Pensii mici, împrumuturi mici

Din cauza faptului că majoritatea pensionarilor au venituri foarte mici nu pot solicita la CAR împrumuturi prea mari. „Situaţia bătrânilor de la noi este foarte grea. Mai mult de jumătate din cei care iau bani de la CAR solicită sume mici, până la 600 de lei, pentru că nici pensiile lor nu sunt prea mari. Asta demonstrează cât de greu trăiesc vârstnicii”, mai spune Grigore Răban. El precizează că, în ciuda faptului că sunt strâmtoraţi, bătrânii reuşesc să îşi plătească ratele la timp în majoritatea cazurilor. „Oamenii vin şi se împrumută pentru lucruri de strictă necesitate. Unul are nevoie de bani pentru facturi, altul îşi ajută copilul sau nepotul să treacă peste greutăţi, acum pe toamnă oamenii vor să pună murăturile”, explică Răban. Şeful Casei de Ajutor Reciproc afirmă că din cauza crizei vârstnicii au ajuns să se împrumute pentru necesităţi imediate.

Peste 1,3 milioane de lei împrumutaţi în august

Statisticile CAR Pensionari arată că 1.256 de vârstnici, membri ai acestei instituţii, au solicitat în august împrumuturi în valoare totală de 1,36 de milioane de lei.

„Valoarea maximă a unui împrumut este de 2.500 de lei. Doar 47 de persoane au solicitat asemenea împrumuturi. Alţi 70 de pensionari au cerut suma de 2.000 de lei, iar 750  de vârstnici au cerut credite de câte 1.000 de lei”, explică Grigore Răban. Şeful de la CARP spune că mai mult de jumătate din cei care au solicitat în august împrumuturi au cerut sume mai mici de 600 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite