Pensionarii care ne dau lecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de elevi din Moldova învaţă carte de la dascăli ieşiţi la pensie Mulţi profesori pensionari sunt în continuare în slujba elevilor, pentru că tinerii refuză posturile de la sate.

Mii de elevi din Moldova învaţă carte de la dascăli ieşiţi la pensie

Mulţi profesori pensionari sunt în continuare în slujba elevilor, pentru că tinerii refuză posturile de la sate.

Deşi au ieşit la pensie, profesorii Ioan (65 de ani) şi Ecaterina (66 de ani) Taşcă, din satul Horpaz (Iaşi), predau de patru ani la şcolile de la sate unde nu se ocupă catedrele. Chiria şi transportul le achită din propriul buzunar.

Din acest an şcolar, profesorii vor locui la 100 de kilometri distanţă de casă, în comuna Todireşti. Aici, Ioan Taşcă va preda limba franceză elevilor de la şcoala generală, iar soţia lui, Ecaterina, va da lecţii de muzică. "Nu mergem să mâncăm pâinea unui tânăr, ci solicităm locuri unde ştim sigur că nu se duce nimeni, respectiv în mediul rural", explică Ioan Taşcă.

De 40 de ani în slujba elevilor

Deşi îşi fac meseria din pasiune, cei doi profesori spun că şi lipsa banilor i-a adus înapoi la catedră. "După 40 de ani vechime, pensia nu îmi permite să supravieţuiesc. Cu banii de la şcoală reuşim să ne mai achităm din datorii şi să avem o viaţă decentă. Am vrut să continuăm în învăţământ şi pentru că lucrul cu elevii te menţine tânăr" mai spune dascălul pensionar.

Ecaterina Taşcă a devenit profesoară de muzică în 1984. Până atunci a cântat operă pe scena Teatrului Muzical "Nicolae Leonard" din Galaţi. "Satisfacţia mea este să văd cum copiilor le place să înveţe lied-uri din opere cunoscute", ne-a spus profesoara.

Cei doi pensionari îşi doresc să continue munca la catedră cât timp le va mai permite vârsta. După ce se vor retrage din învăţământ, cei doi sunt decişi să plece în Spania, la fiul şi nepoata lor, stabiliţi acolo.

Zootehnist, predă limba franceză

Un alt exemplu este cel al lui David Voicu (54 de ani) din Iaşi, de profesie inginer zootehnist. După ce a rămas fără serviciu în 2003, Voicu a intrat în învăţământ ca profesor necalificat de limba franceză.

"Aş fi putut să intru direct titular pe educaţie tehnologică, dar am ales să predau franceza din pasiune", spune Voicu. Acum, ieşeanul este student în anul al III-lea la Facultatea de Litere şi vrea ca anul viitor să dea examen pentru un post de titular la limba franceză.

Comunele izolate, ocolite de titulari

Aproape 2.000 de catedre din satele izolate ale Moldovei sunt ocupate de profesori necalificaţi sau pensionari.
Printre comunele evitate de dascălii titulari se numără Mironeasa şi Oţeleni (Iaşi), Valea Ursului şi Oniceni (Neamţ), Dragomireşti şi Vinderei (Vaslui), Bogheşti, Tănăsoaia şi Ciorăşti (Vrancea), Avrameni şi Santa Mare (Botoşani).

Fug de navetă

"În astfel de comune nu ai transport direct şi asta le împiedică pe cadrele didactice să meargă acolo", spune Adrian Mantu, inspector de personal la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Iaşi.

"Naveta spre comunele izolate poate dura şi patru ore dus-întors, iar uneori profesorii trebuie să schimbe două-trei mijloace de transport. De aceea nu vin să predea", precizează Mihai Lăcătuşu, şeful IŞJ Neamţ.
La titularizarea din acest an din Moldova au fost puţini candidaţi la limbi străine şi posturile de educator. (Oana Ciornia)

Pensia nu îmi permite să supravieţuiesc. Am vrut să continuăm în învăţământ şi pentru că lucrul cu elevii te menţine tânăr
Ioan Taşcă, profesor pensionar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite