Pensionarii nu mai au bani pentru medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul medicamentelor autohtone s-a majorat cu până la 20%. Mulţi pensionari se plâng că nu mai pot cumpăra reţetele prescrise de medici, întrucât nu le mai ajung banii.

Scumpirea medicamentelor româneşti îi afectează în principal pe cei cu venituri modeste, întrucât farmaciile practică preţuri mari la medicamentele uzuale, care nu se obţin cu reţetă.

De exemplu, Algocalminul, Paracetamolul sau Aspirina şi-au dublat preţul, în prezent costând aproximativ şapte lei cutia.

„În unităţile farmaceutice din judeţul nostru sunt medicamente cu preţuri mai mici la cele de import şi mai scumpe cu până la 20% la cele româneşti“, a declarat Vasile Rizea, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Constanţa.

„Nu mi-au mai ajuns banii pentru reţetă. Mă costa 120 de lei compensat, iar acum depăşeşte 150 de lei“, a spus Anişoara Popa, pensionară din Constanţa.

Şi în Râmnicu Vâlcea populaţia resimte efectul scumpirii medicamentelor. „Am ajuns să suportăm durerea decât să mai dăm bani pe medicamente. Eu sunt bătrână şi sfârşitul e pe aproape, dar este vai şi amar de viitorul tinerilor”, a spus Floarea Niţulescu (70 de ani).

Împrumut la CAR pentru reţetă

Dintre argeşeni, cei mai afectaţi de scumpirea medicamentelor sunt vârstnicii care suferă de boli cronice. „Cu scumpirea asta, mai mult de jumătate din pensie o dăm pe tratamente. Luna asta va trebui să fac împrumut la CAR ca să-i iau măcar soţului reţeta, că e mai grav decât mine“, a spus Constanţa Mazilu.

Scumpirile au lăsat farmaciile din Craiova fără clienţi, vânzările scăzând cu 10-15% în aprilie, faţă de luna martie. Unul dintre clienţi, Ion Dumitru, resimte scumpirea, mai ales că tatăl lui suferă cu inima.

„Cheltuiesc aproape 200 de lei pe lună doar pentru tratamentul lui, însă dacă mi se îmbolnăveşte şi copilul trebuie să scot din buzunar bani şi pentru siropuri”, s-a plâns Dumitru.

În farmaciile braşovene, situaţia este asemănătoare. „Desfacerea a scăzut. Preţurile medicamentelor autohtone au crescut cu până la 10 procente, în unele cazuri insignifiant. Însă noi a trebuit să modificăm toate preţurile produselor”, a declarat Maria Botezatu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Braşov.

Farmaciştii sibieni spun că preţurile medicamentelor autohtone au crescut cu până la 10%, după 1 aprilie. Pe de altă parte însă, medicamentele uzuale de import s-au ieftinit cu până la 40%.

Tarife noi la medicamente

Medicament    Preţ vechi    Preţ nou lei/cutie    lei/cutie

Algocalmin    4    7   
Paracetamol    4    6,5
Aspirină    3,5    6
Distonocalm    2,90    3,90
Amoxicilină    41    45
Simvastatin    18,51    21,73
Rigevidon    5,98    7,41

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite