Pensionarii de lux îşi pierd avantajele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii  de lux îşi pierd avantajele
Pensionarii de lux îşi pierd avantajele

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că proiectul de lege a pensiilor în sistemul public integrează persoanele aparţinând sistemelor speciale în sistemul unitar, prin stabilirea aceloraşi obligaţii şi drepturi.

Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici din penitenciare vor fi obligaţi să cotizeze, la fel ca restul angajaţilor din România, la bugetul de pensii şi de şomaj.

Mai mult, se intenţionează creşterea vârstelor de pensionare pentru aceste categorii profesionale, de la 55 de ani, cât este în prezent, până la 65 de ani.

Creşterea bazei de contribuţii se va face şi cu cei care realizează venituri din profesii liberale, manageri sau asociaţii familiale.

Egalitate între femei şi bărbaţi

Proiectul de lege prevede şi reevaluarea vârstelor standard de pensionare pentru magistraţi, diplomaţi, personalul auxiliar din justiţie şi funcţionarii publici parlamentari, care vor fi integraţi, la rândul lor, în sistemul unitar.

Însă prima schimbare preconizată se referă la creşterea şi egalizarea vârstelor standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei. Până în 2014, vârsta de pensionare pentru femei va creşte la 60 de ani, iar la bărbaţi, la 65 de ani.

Până în anul 2030, vârsta de pensionare pentru toţi salariaţii va fi de 65 de ani, argumentul invocat de Guvern fiind reglementările europene similare.

Guvernul a mai inclus în proiectul de act normativ şi creşterea valorii punctului de pensie cu nivelul inflaţiei şi cu 50% din creşterea reală a salariului mediu brut.

O ambiţie des invocată a actualului Executiv este şi recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate în plată la data introducerii legii unice.

Acest lucru va fi făcut în termen de şase luni de la apariţia noii legi. Potrivit proiectului de act normativ, se vor descuraja pensionările anticipate - prin înăsprirea condiţiilor de acordare a acestui tip de pensii – şi cele de invaliditate, abuzive şi nejustificate medical.

Nu în ultimul rând, finanţarea indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I se va face din bugetul de stat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite