Pensiile din 2010, între îngheţ şi restricţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensiile din 2010, între îngheţ şi restricţii
Pensiile din 2010, între îngheţ şi restricţii

Noua lege asumată de Guvern aduce mai mulţi contribuabili, dar nicio mărire. Vom lucra până la 65 de ani, pensia anticipată se va obţine mult mai greu, iar restricţiile pentru pensia de invaliditate vor fi mult mai drastice. Acestea sunt schimbările din noua lege a pensiilor.

Cei care se vor grăbi să plece din câmpul muncii trebuie să ia în calcul şi o creştere consistentă a penalizării, calculată pentru fiecare lună de pensionare „înainte de vreme”.Guvernul are în vedere creşterea penalizării la 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată faţă de vârsta standard.

„Nimeni nu va mai putea să iasă la pensie anticipat cu mai mult de 60 de luni, deci 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare”, spune ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea. Mai mult, în perioada de anticipare, persoana nu va putea cumula pensia anticipată cu venitul salarial. În ultimii ani, aproape 112.000 de persoane au ieşit anticipat la pensie.

Verificare aspră la dosarul medical

Autorităţile promit că prin noua lege a pensiilor, „măsluirea” dosarului medical în cazul obţinerii de pensie de invaliditate va fi imposibilă, fiind create mai multe filtre.

„Documentele de constatare medicală vor fi analizate şi de un expert al Casei de Asigurări de Pensii, care e integrat în Institutul Naţional de Expertiză Medicală. Acel om răspunde de corectitudinea medicală a elementelor care intră în sistem”, declară Mihai Şeitan, secretar de stat în Ministerul Muncii. Oficialul avertizează că falsificarea documentelor constituie infracţiune şi se va pedepsi ca atare. Există trei grade de invaliditate.

Gradul I înseamnă lipsa totală de mobilitate şi nevoia de însoţitor, gardul II – imobilitate fără însoţitor şi gradul III – capacitate redusă de muncă (jumătate din timpul normal de lucru). Persoanele care nu se pot încadra la gradul III sunt cele cu boli obişnuite sau cele care au suferit accidente în afara muncii. În acest caz, pensia de invaliditate se va primi doar după vârsta de 45 de ani. Motivul: se presupune că până în 45 de ani se poate face o recalificare.

Cresc contribuţiile din profesiile liberale

Numărul celor care practică profesii liberale se ridică la aproximativ 500.000. Potrivit lui Şeitan, din aceştia, doar 100.000 plăteau contribuţii la bugetul de pensii. Deşi nivelul contribuţiilor nu va fi modificat, autorităţile vor folosi bazele de date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru a-i introduce în sistemul de contribuţii şi pe restul de 400.000.

Astfel, noii cotizanţi vor fi din rândul asociaţilor, acţionarilor, administratorilor sau managerilor, membrilor de asociaţii familiale, persoane fizice autorizate sau persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora.

Fondul Monetar ne-a cerut economii

Adoptarea legii pensiilor în sistemul public este o condiţionalitate în acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi trebuie realizată până la 31 decembrie 2009. Un detaliu important este o frază cuprinsă în scrisoarea suplimentară de intenţie către Fond, trimisă la 8 septembrie.

„Se aşteaptă ca o îngheţare a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, a pensiilor (cu excepţia celor sociale) ... să conducă la economisirea a 0,9% din PIB“, se arată în document. În proiectul de lege a pensiilor, se prevede ca indexarea acestora să se facă în raport cu inflaţia şi cu 50% din salariul mediu. Cel puţin un lucru este cert: în 2010, salariile vor fi îngheţate, deci o majorare în funcţie de salariul mediu este exclusă, de vreme ce acesta va rămâne pe loc.

Mai rămâne inflaţia. Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), creşterea generală a preţurilor din economie (deflatorul PIB) va fi, anul viitor, de 5%. Valoarea punctului de pensie a crescut la 1 octombrie cu 2%, la un nivel de 732 de lei. Luând în calcul o inflaţie de 5%, suma de 732 de lei se va indexa cu 5%, respectiv cu 36,6 lei. Prin urmare, valoarea punctului de pensie va urca la 768,6 lei. După 2010, presupunând că va exista o creştere a salariului mediu de 2%, se va face o indexare a punctului de pensie cu 1%, adică jumătate din 2%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite