Pensia militară: cine pierde şi cine câştigă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Pensionarii NATO“, retraşi la puţin peste 40 de ani, sunt cei mai dezavantajaţi de recalcularea pensiilor. Cei peste 155.000 de rezervişti au început să primească în conturi noile drepturi. Marea lor majoritate sunt mai mici decât cele din decembrie 2010.

Finanţiştii Ministerului Apărării Naţionale (MapN), ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), ai SRI şi SIE nu au reuşit să calculeze până acum, după cinci luni de muncă, nici măcar 10% din drepturile celor peste 155.000 de foşti militari.

Citiţi şi: Decizie ÎCCJ: Pensiile militare nu vor fi recalculate

Astfel încât, cei mai mulţi rezervişti vor încasa în ianuarie pensii mai mici, chiar dacă după recalculare ei ar trebui să ia pensii mai mari decât până acum. Cei aflaţi în această situaţie vor primi diferenţele imediat după ce li se vor procesa dosarele.

Puţine dosare rezolvate

Instituţiile militarizate şi angajaţii lor n-au plătit niciodată contribuţii. De aceea, anul trecut s-a stabilit ca fiecare pensionar să aducă adeverinţe cu tot ceea ce a câştigat de-a lungul timpului şi la acestea să se calculeze contribuţiile pe care le-ar fi plătit ca şi când ar fi fost supuşi legii valabile pentru toată lumea. Termenul-limită a fost 28 decembrie 2010.

Timpul s-a dovedit a fi mult prea scurt chiar şi pentru întocmirea dosarelor. La MAI au depus dosare doar 969 de foşti poliţişti şi gardieni din cele 66.450 de persoane cărora ar trebui să li se recalculeze pensiile. Iar la MapN trebuie recalculate 81.000 de pensii şi au depus formulare doar 65.000 de pensionari.

Ce drepturi nu scad

Potrivit generalului de brigadă Mariana Lupu, la MapN s-au finalizat 21.617 de dosare. Dintre acestea, 2.861 sunt pensii pentru carieră completă, adică ale celor care îndeplinesc ambele condiţii de pensionare: 55 de ani şi 20 de ani vechime. Restul, 18.856 de pensii, sunt pentru carieră incompletă, adică ale unor foşti militari care nu au 55 de ani.

Din cele aproape 3.000 de dosare pentru carieră completă, s-a confirmat că nicio pensie sub 3.000 de lei nu scade, ci urcă mai mult sau mai puţin, după cum se vede şi în tabelul alăturat. Deocamdată, aceasta este singura certitudine: că nu scad pensiile sub 3.000 de lei acordate pentru vechime şi vârstă complete.

„Pensionarii NATO"

Diminuări mari vor avea foştii angajaţi ai MapN care au ieşit la pensie anticipat, adică la vârste foarte mici. Iar numărul acestora este uriaş, ei fiind majoritari în structura pe vârstă a pensionarilor din armată. Este vorba de valurile succesive de pensionare forţată care s-au operat înainte de intrarea în NATO şi când România şi-a redimensionat şi reconfigurat structurile. Potrivit generalului de brigadă în rezervă Florinel Damian, în 2001 erau 22 de brigăzi de artilerie, iar în 2010 mai era una singură. Ordonanţa 7 din 1998 a permis ieşirea la pensie şi la 40 de ani, dacă aveau vechimea.

Scăderi de top

Sumele cele mai consistente le pierd cei care nu sunt de acord cu recalcularea şi nu şi-au depus dosarele şi nici nu le vor depune. În cazul lor, legea spune că punctajul de pensie se socoteşte ca şi cum ar fi avut salariul mediu pe economie. În general, salariile din armată şi poliţie au fost mai mari, chiar şi în cazul subofiţerilor.

Elena Cobuz este locotenent-colonel în rezervă şi a ieşit la pensie la 41 de ani. Ieri, tocmai i-au intrat banii pe card, deşi nu a primit până acum nicio decizie de la Casa de Pensii. În decembrie avea o pensie de 2.700 de lei, acum i-au intrat în cont 1.239 de lei. Nu este de acord cu recalcularea şi va da statul în judecată: "Ei nu ştiu ce a însemnat perioada de muncă în Armată. Cum este să te întorci acasă după o lună de aplicaţii şi să-l auzi pe copil spunându-i mamă vecinei de la etajul 7", explică femeia.

Plăţi retroactive

Doar o mică parte dintre cei care au fost de acord cu recalcularea şi au depus dosarele înainte de 28 decembrie vor încasa de luna asta pensiile finale. Deoarece nu a existat timp suficient pentru recalcularea pe baza veniturilor, ei primesc în ianuarie o pensie temporară, calculată ca şi cum veniturile au fost la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Ulterior, când se va face calculul pe soldele avute, aceştia vor primi şi diferenţele ce li se cuvin începând cu ianuarie 2011.
Pentru cei care vor accepta recalcularea de acum înainte, ei vor primi drepturile socotite pe baza veniturilor abia începând cu luna imediat următoare depunerii dosarului.

Circa 100.000 de procese

Constantin Monac, secretar general al Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă Disponibilizate (SCMRD), estimează că peste 100.000 de pensionari militari vor da statul în judecată după ce vor primi deciziile cu noile pensii. Procese pe care statul le va pierde cu siguranţă, crede colonelul:

„Guvernanţii ştiu asta, dar scopul lor a fost să facă economii timp de doi-trei ani, apoi mai văd ei de unde ne dau înapoi difereneţele de sume adunate până la sentinţa definitivă", spune Constantin Monac.

Armata şi Poliţia, depăşite de recalculare
 
Pentru a finaliza calcularea pensiilor, MAI a lansat un apel disperat: “Adresăm rugămintea ca pensionarii MAI specializaţi în domeniul pensiilor şi care doresc să desfăşoare activităţi în acest sens, în baza convenţiilor civile, să se adreseze Casei de Pensii a MAI”.

Şi cei de la MapN au fost siliţi să apeleze la ajutoare. Până acum, aproximativ 5.000 de persoane au lucrat la dosare, iar mai nou s-a format o echipă de 300 de specialişti în finanţe care să ajute la recalcularea urgentă a pensiilor.

Ghidul de luptă al ofiţerului în rezervă

Rezerviştii şi-au retaliat forţele şi au elaborat o adevărată strategie de război împotriva Guvernului. Mai întâi, asociaţia a constituit un grup de permanenţă şi un grup juridic ce vor fi nonstop la dispoziţia pensionarilor care intră în luptă.

De asemenea, s-a pregătit un ghid al paşilor ce trebuie parcurşi de fiecare pensionar în parte, din momentul în care poştaşul îi aduce decizia. De exemplu, în momentul sosirii deciziei, pensionarii sunt somaţi să păstreze cu grijă toate hârtiile: “Nu aruncaţi plicul! Pe acesta este trecută data trimiterii!”. Iar data este importantă, se explică mai jos, pentru respectarea termenelor din lege. Altfel, este posibil ca un proces în numele dreptăţii să fie pierdut din motive procedurale.

Spre finalul ghidului sunt oferite şi termenele din Codul de procedură corespunzătoare fiecărei etape a războiului în instanţă.

Ghidul se adresează fiecăruia dintre cei peste 155.000 de înregimentaţi în rezervă, dar are şi o parte destinată exclusiv celor din asociaţie. “Membrul de sindicat”, se spune în document, pe un ton imperativ, “are obligaţia de a răspunde imediat şi de a se prezenta, din proprie iniţiativă sau la chemarea adresată prin sistemul de anunţare cunoscut, pentru a depune documentele respective şi a semna tabelele de reprezentare în instanţă”.

"Peste 100.000 de pensionari militari vor da statul în judecată, după ce vor primi noile decizii. Statul va pierde aceste procese cu siguranţă."
Constantin Monac
colonel în rezervă

"Guvernanţii nu ştiu cum este să te întorci acasă după o lună de aplicaţii şi să-l auzi pe copil spunându-i mamă vecinei de la etajul 7."
Elena Cobuz
locotenent-colonel în rezervă

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite